Foto: Hans Colijn

SGP/ChristenUnie wil Holocaust-monument in Goes

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - De SGP/ChristenUnie wil dat de gemeente Goes zich aanmeldt bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor een Holocaust-monument.

Dat zegt de partij in vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Er zijn 250 gemeenten met een Holocaust-verleden die volgens het comité zo’n monument moeten hebben. Samen zouden ze dan één groot monument moeten vormen. “Kunst en cultuur zetten aan tot denken, maar laten ook zien waar we staan”, zegt gemeenteraadslid Jurian van der Ree. “We staan in de geschiedenis. Het is belangrijk dat jonge generaties zich hiervan bewust blijven en zich verhouden tot dit verleden.”

Archief

Naast een Holocaust-monument wil de fractie op meer manieren aandacht besteden aan 75 jaar vrijheid. Ze wil bijvoorbeeld dat scholen worden betrokken bij de herdenkingen, dat kinderen via het gemeentearchief in aanraking komen met de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en een zogenaamd Vrijheidsontbijt. “Samen nadenken over onze vrijheid is waardevol en nodig.”

Kosten

Goes heeft nog een paar weken om zich aan te melden bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Kosten voor de gemeente zijn 2000 euro.

De SGP/ChristenUnie wil weten of Goes dat bedrag beschikbaar wilt stellen en wat ze verder allemaal wil doen om de herdenking van 75 jaar vrijheid kracht bij te zetten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief