oorlog-large
oorlog-large

Goes doet mee aan tijdelijk monument voor slachtoffers Holocaust

GOES - De gemeente Goes wil meedoen aan een tijdelijk monument ter herinnering aan de Holocaust.


Ze voegt zich bij de tientallen gemeenten die hiervoor al 2000 euro opzij hebben gezet. “Wij zien het als een goede gelegenheid om bij onze inwoners aandacht voor de oorlog en bevrijding te vragen”, schrijft het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van Jurian van der Ree van de SGP/ChristenUnie.

Aangeschreven

De tijdelijke monumenten zijn een idee van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het wil dat deze lichtmonumenten samen één geheel gaan vormen. Alle gemeenten waar in de Tweede Wereldoorlog Joden, Roma en Sinti zijn afgevoerd zijn aangeschreven. Hoe het tijdelijke monument eruit gaat zien is nog niet bekend.

Struikelstenen

Goes laat dit voorjaar al zogenaamde struikelstenen plaatsen. Dat zijn keien van tien bij tien bij tien centimeter waarop een bronzen plaatje is bevestigd. Daarop staat de naam, geboortejaar en -plaats en datum van overlijden van Joodse slachtoffers. “Wij zien deze stenen als een blijvend monument voor de Holocaust.”

Slag om de Schelde

Dit en volgend jaar is er veel aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. Er wordt herdacht dat het 75 jaar is geleden dat de Slag om de Schelde plaatsvond. Daarmee werd de bevrijding van Zeeland en de rest van Nederland in gang gezet.

Een gemeentelijke werkgroep denkt na over hoe in Goes stil kan worden gestaan bij deze gebeurtenissen. Waar mogelijk wil Goes aansluiten bij provinciale initiatieven. Scholen worden sowieso bij de activiteiten betrokken.   
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief