Baarlandse woningen krijgen in juni zonnepanelen.
Baarlandse woningen krijgen in juni zonnepanelen. Beeldenbank Laat Zeeland Zien/Ben Biondina

Baarland klaar voor aanleg zonnepanelen

Door: Britta Janssen Algemeen

BAARLAND - De eerste zonnepanelen van een nieuw project in Baarland worden begin juni geïnstalleerd.

Daarmee gaat het zonnepanelenproject van inwoners van Baarland, groenteverwerker Crop Alliance en zonnepaneleninstallateur Saman Groep de volgende fase in.

Zomer

‘Het minimum aantal van 110 certificaten is gehaald’, laat de gemeente Borsele weten. ‘Dat betekent dat de aanleg van de panelen kan beginnen. Zo kunnen ze deze zomer al rendement geven.'

Beer

Begin februari was er een informatieavond voor Baarlanders over het zonnepanelenproject. ‘De opkomst was hoog en met belangstelling werd er geluisterd naar de presentatie van Saman Groep.’ De belangstellenden kregen een voorstel van de samenwerkende Crop Alliance en de duurzaamheidscommissie van Baarland ‘De Beer is Los’. ‘De subsidie die deze partijen verstrekken, drukt de aanschafprijs.’

Was het eerst afwachten of hoeveel Baarlanders zouden aansluiten bij het project, nu is volgens de gemeente duidelijk dat het vereiste minimum aantal van 110 certificaten gehaald is.

Loodsen

Crop Alliance heeft op haar terrein meerdere loodsen staan en stelt een of meerdere daken ter beschikking voor het plaatsen van zonnepanelen volgens de zogenaamde postcoderoosregeling. Baarlanders die geen zonnepanelen op hun dak willen of kunnen plaatsen, kunnen op deze manier toch zonne-energie opwekken. Ook huishoudens die opzien tegen een grote investering, en toch met een paar zonnepanelen groene energie willen opwekken, kunnen meedoen.

Dit is het tweede postcoderoosproject, na Hoedekenskerke, dat in de gemeente Borsele tot ontwikkeling komt. De gemeente vindt het een positieve ontwikkeling dat inwoners zelf het initiatief nemen om bij te dragen aan de energietransitie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief