Afbeelding
Foto: Jessica Rovers

'Bijna de hele familie is kunstzinnig'

Door: Britta Janssen Actueel

OUDELANDE/RILLAND – In galerie Luctor in Oudelande is nog tot 25 mei werk te zien van beeldend kunstenares Ineke de Vries uit Rilland en haar 9-jarige kleindochter Elise.

De tentoonstelling heeft als titel 'Spiegelend water' en staat in het teken van het sterrenbeeld Aquarius. Ineke komt oorspronkelijk uit Den Haag en water is één van de redenen dat ze in Zeeland is gaan wonen. De natuur is dan ook haar grootste inspiratiebron.

Schilderijen

In de tentoonstelling zijn schilderijen van De Vries te zien met gezichten op en vanaf het water. Van Elise is er een schilderij op doek en tal van mini-schilderijtjes op schelpen. Ook heeft zij hangers in de vorm van waterbeestjes gemaakt.

Opdroogklei

De Vries vertelt dat de samenwerking met haar kleindochter er al was toen zij nog een baby was. “Ze is drie dagen per week bij ons en als ze er is, begint ze meteen te knutselen”, vertelt Ineke. “Ik vind het leuk om zelf dingen te verzinnen om te maken en ergens voor te gebruiken”, licht Elise toe. “Ik probeer iedere winter een huisje voor de egels te maken en één keer heeft er een ingezeten. Het liefst werk ik met opdroogklei. Het mooiste wat ik daarmee heb gemaakt is een kleine keukenset voor mijn barbies met glitter.”

Samen

Oma en kleindochter hebben een paar keer met hun werk op een markt gestaan en vinden het heel leuk dat ze nu ook samen exposeren. “De hangers hebben we echt samen gemaakt. Ik heb ze geverfd, opa heeft er een gaatje in gemaakt en oma heeft er een ketting door gedaan. Op de kunstmarkt in Yerseke heb ik al veel dingen verkocht. Ik verkocht achttien dingen en oma maar één”, klinkt Elise trots.
“Ik vind het zo vreselijk leuk op die eilandjes hier”, vertel Ineke. “Alles is een plaatje. De spiegeling op het water is zo mooi. Zo is het idee voor de tentoonstelling ontstaan. Oudelande is ook zo leuk met het mooie oude kerkje. En het ligt zo schitterend in de Zwake. De tentoonstelling past hier heel goed bij.”

Familie

Volgens Ineke zit creativiteit en de liefde voor kunst in de familie. “Mijn zussen schilderen allebei ook en mijn broer is ook kunstzinnig. Mijn dochter heeft ook geschilderd. Zij heeft meer gewerkt vanuit haar fantasie, terwijl ik schilder wat ik zie. Dat kan van alles zijn. Het ligt eraan wat ik tegenkom. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in kunst en cultuur. In Vaals, waar ik een tijd gewoond heb, heb ik een kunstmarkt opgericht die er nog steeds is. Toen ik hier kwam wonen ben ik bij een tekenclub gegaan en ben ik naar de Academie voor Beeldende Kunsten in Antwerpen gegaan. Nu ben ik bezig met aquarellen en portrettekenen.” Elise vertelt dat ze het voor het plezier doen. Ineke sluit zich hierbij aan. “Ik en mijn kleine vriendinnetje blijven gewoon lekker doorgaan met wat we graag doen.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief