Joop Mul en Tini Ouwendijk in de schaduw van de enorme boom in de Manhuistuin. FOTO EUGÈNE DE KOK
Joop Mul en Tini Ouwendijk in de schaduw van de enorme boom in de Manhuistuin. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Breed palet aan muziekstijlen in Manhuistuin

Door: Eugene de Kok Cultuur

GOES - Het mocht zaterdag dan een kille Koningsdag zijn, het goede weer komt er toch echt aan. Met zomermaanden op komst beginnen zondag de Manhuistuinconcerten in Goes weer. Dit seizoen biedt de concertreeks voor iedereen wat wils. "Het is niet meer alleen het zware, serieuze werk."

Joop Mul en Tini Ouwendijk van de Commissie Manhuistuinconcerten kijken uit naar het nieuwe seizoen dat zondag begint met een concert van het Senioren Orkest Zeeland. “De muziektent is opnieuw in de verf gezet, waardoor hij er weer prachtig uitziet, het groen is aangepakt en er ligt nieuw grind in de paadjes”, vertelt Mul, die zegt dat de opknapbeurt te danken is aan de goede band met de gemeente Goes. Die band wordt onderstreept door burgemeester Margo Mulder, die de concertreeks zondag officieel opent.

Bevrijdingsdag

De commissie heeft er bewust voor gekozen om op Bevrijdingsdag van start te gaan. “Eens in de vijf jaar vieren we Bevrijdingsdag, maar het leek ons leuk om het nu niet helemaal ongemerkt voorbij te laten gaan”, aldus Ouwendijk. Het Senioren Orkest Zeeland, dat bestaat uit ruim veertig 55-plussers en onder leiding staat van dirigent Sjaak Laroes, brengt zondag nummers ten gehore die een link met de oorlog en de bevrijding hebben.

Klarinet

Op de tweede zondag van het seizoen staat er een minstens net zo bijzonder optreden gepland. Dan komt het klarinetkwartet van de Koninklijke Luchtmacht naar Goes. Het viertal is zeer ervaren en staat bekend om zijn Mini en Maxi-achtige acts tussendoor de nummers. “We willen zoveel mogelijk soorten muziek programmeren”, zegt Mul, die hoopt dat daardoor veel nieuwe mensen naar de concerten komen.

Muziekschool

Daardoor heb je dit seizoen zowel traditionele Manhuistuin-acts zoals Brassband Excelsior, het Zeeuws Mannenkoor en shantykoor Het Veerse Scheepstuig, dat vorig jaar maar liefst 800 man naar de Manhuistuin trok, als misschien minder voor de hand liggende concerten van de bigband van de Zeeuwse Muziekschool, saxofoonkwartet Meet5Reed en The Bellringers en het salonorkest Het Zeeuws Elftal. “We staan open voor iedereen en als het gezelschappen niet lukt om anderhalf uur lang te spelen, dan stimuleren we samenwerkingen.”

Steenworp

Gemiddeld komen er zo’n 250 mensen af op de concerten, die vanwege de samenwerking met de twee kerken op een steenworp afstand altijd doorgaan. “In de twee jaar dat wij betrokken zijn hebben we dat slechts één keer moeten doen”, zegt Ouwendijk.

Het Senioren Orkest Zeeland begint zondag om 12.00 uur. Bij slecht weer wijkt de organisatie uit naar de H. Maria Magdalenakerk. Zoals altijd is de toegang gratis. Kijk voor meer informatie op www.manhuistuinconcerten.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief