Waarnemend burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle.
Waarnemend burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle. Foto: Henri Cormont

Burgemeester: ‘Geen aanwijzingen voor gevaar hier’

Door: Britta Janssen Actueel

KAPELLE - Waarnemend burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle is geschrokken van de aanhouding van de van terrorisme en oorlogsmisdaden verdachte Syriër in Kapelle. Hij begrijpt de onrust onder inwoners. “Maar er is geen enkele aanwijzing voor dreiging in Kapelle of de rest van Zeeland”, benadrukt Hieltjes.

De 47-jarige Syriër is dinsdag opgepakt in zijn woning in Kapelle. Hij woont hier al enkele jaren, met zijn vrouw en kinderen. De verdachte heeft een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd.

Vrijdag wordt de Syriër voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Den Haag. Die is aangewezen om internationale misdrijven, waaronder oorlogsmisdrijven, te behandelen. Dan wordt duidelijk of hij langer blijft vastzitten.

Ongerust

“Ik ben ervan geschrokken dat een verdachte van dit soort misdrijven in Kapelle woont”, zegt Hieltjes. “Gelukkig treden politie en Openbaar Ministerie kordaat op bij dit soort verdenkingen.”

In gesprek met inwoners hoort de waarnemend burgemeester veel verbaasde reacties. “Mensen vragen zich af of zij zich ongerust moeten maken, want het komt nu heel dichtbij. Maar bij onderzoek in de woning is geen enkele aanwijzing gevonden voor dreiging in Kapelle of de rest van Zeeland.” Bij deze doorzoeking heeft de politie beslag gelegd op documenten, een computer en telefoon.

School

Hieltjes heeft ook gesproken met de echtgenote van de verdachte. “De kinderen zitten hier op school en zijn ook de volgende dag gewoon naar school gaan. Dat raakt mij persoonlijk, want ze moeten ook gewoon naar school kunnen gaan. Ze zijn leerplichtig en het leven gaat door. Gelukkig reageren de meeste mensen begripvol.”

Ook met schoolpersoneel en de voorzitter van voetbalvereniging Kapelle heeft Hieltjes gepraat. De man en kinderen zijn lid van de club. “Sommige mensen kunnen het nieuws niet geloven, omdat de man prettig overkwam.”

Zorg

Inwoners vragen Hieltjes ook hoe de verdachte een verblijfsvergunning heeft kunnen krijgen. “Die vraag heb ik ook. Maar dat is aan de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst, redactie).” Nu loopt het strafrechtelijk onderzoek tegen de man en daarin heeft een burgemeester geen rol. “Mijn zorg is dat het goed gaat met het gezin.”

Gewapende strijd

Het onderzoek tegen de Syriër is begonnen met informatie van de Duitse politie. Die beschikte over getuigenverklaringen tegen de man. Hij is opgepakt op verdenking van oorlogsmisdrijven en terrorisme in zijn geboorteland. De man zou als bataljonscommandant van het terroristische Jabhat al-Nusra hebben deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië. Hij vocht onder de strijdersnaam Abu Khuder. Zijn bataljon is bekend geworden als Ghuraba'a Mohassan (Vreemdelingen van Mohassan).

Tegelijk met zijn aanhouding dinsdag zijn er in een zelfstandig onderzoek in Duitsland zes woningen van vermoedelijke strijders van Ghuraba'a Mohassan doorzocht. Ook is er een woning in Ede doorzocht. Hier woont een man die contact had met de verdachte uit Kapelle.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief