Afbeelding

Overheid zendt controlebericht voor NL-Alert

Door: Britta Janssen Actueel

MIDDELBURG - De overheid verstuurt maandag (3 juni) om 12.00 uur een NL-Alert controlebericht in heel Nederland. Hiermee kunnen smartphone-eigenaren zien of hun mobiel juist is ingesteld om de waarschuwingen van NL-Alert te ontvangen.

 

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid, in het geval van onder meer grote branden. Via NL-Alert krijgen mensen in de buurt van een ramp op hun mobiel gericht informatie over wat er aan de hand is. In het bericht staat wat iemand op dat moment het beste kan doen.

Aanslag

NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, een terroristische aanslag, een dreigende overstroming of noodweer.

NL-Alert is gratis en anoniem. Namen en telefoonnummers zijn niet nodig en blijven onbekend. Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet de eigenaar dit zelf doen

Wie het controlebericht maandag ontvangt, weet je zeker dat zijn mobiel juist is ingesteld. In het bericht staat duidelijk dat het om een controlebericht gaat. Het vorige controlebericht is op 3 december verzonden en ontvangen door ruim elf miljoen mensen van twaalf jaar en ouder (74 procent).

Verkeersborden

Op veel plekken in Nederland wordt het bericht ook uitgezonden op digitale borden bij bushaltes. 'In Zeeland blijken de schermen bij de bushaltes niet geschikt om het bericht te tonen, omdat het aantal beschikbare tekens te weinig is', laat de Veiligheidsregio Zeeland weten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief