Op een groen schoolplein leren en ontdekken kinderen in de buitenlucht.
Op een groen schoolplein leren en ontdekken kinderen in de buitenlucht.

Basisscholen maken hun plein groener

Door: Britta Janssen Actueel

MIDDELBURG - Veertien Zeeuwse basisscholen hebben maandagmiddag te horen gekregen dat zij subsidie ontvangen om hun schoolplein groener te maken.

Gedeputeerde Anita Pijpelink en kinderdirecteur voor groene schoolpleinen Jedithja van de provincie Zeeland maakten maandag bekend welke basisscholen een financiële bijdrage krijgen van IVN Natuureducatie en de provincie in het kader van de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen.

Scholen

Dat zijn de Palmenhof in Sint Laurens, 't Klinket in Koudekerke, 't Paalhoofd in Zoutelande, de Regenboog in Middelburg, Reigersberg in Rilland, Zevensprong in Krabbendijke, Kamperschouw in Kamperland, Mgr. Heyligersschool in Kwadendamme, Wegwijzer in Heinkenszand, Stamperiusschool in Wilhelminadorp, ’t Noorderlicht in Goes, kindcentrum Stelle-Zeemeeuw in Terneuzen, ’t Getij in Kloosterzande en de Statie in Sas van Gent.

Buitenlokaal

Met de financiële bijdrage kunnen de schoolbesturen tegels van het schoolplein vervangen door groen, zoals gras, beplanting, aarde, zand of houtsnippers. Een groener plein draagt bij aan de biodiversiteit en een klimaatbestendige leefomgeving, doordat regenwater eenvoudiger door de grond wordt opgenomen bij een flinke bui.

Daarnaast is een groen plein goed voor het welzijn van de kinderen en leerkrachten. ‘Kinderen brengen ongeveer veertig procent van de tijd dat ze wakker zijn door op school, vaak in het klaslokaal. Ze zijn gezonder én leren beter door veel buiten te zijn en buiten les te krijgen’, stelt IVN Natuureducatie. 'Het draagt vooral bij aan de ontwikkeling op motorisch, cognitief en sociaal vlak.' Daarom maken veel scholen volgens IVN een buitenlokaal voor buitenlessen. Voor het schoolteam biedt een groen schoolplein kansen om stress te reduceren, aldus IVN. 

Schoolgeneratie

Met onder meer de subsidieregeling werkt IVN aan in één schoolgeneratie alle Zeeuwse kinderen een groene speel- en leerplek geven. Hiervoor werken IVN Natuureducatie, GGD Zeeland, Sport Zeeland, Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Jantje Beton, Springzaad en HZ University of Applied Sciences aan de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen, met steun van de provincie Zeeland en het rijksprogramma Jong Leren Eten.

Kijk voor meer informatie op www.groenerevolutiezeeland.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief