06-gemeentehuis-borsele-01-large
06-gemeentehuis-borsele-01-large

Financiële situatie gemeente Borsele is achteruit gehold

Door: Eugene de Kok Algemeen

HEINKENSZAND - De financiële situatie van de gemeente Borsele is aanzienlijk verslechterd.

Volgens wethouder Arno Witkam zijn er verschillende oorzaken, maar is het sociaal domein en in het bijzonder de jeugdzorg een belangrijke. “Het was even slikken”, zegt de wethouder, die vorig jaar nog aan zijn taak begon met een rooskleurig financieel vooruitzicht.

Daar is weinig van over. Als de gemeente niets zou doen, zouden de tekorten oplopen tot meer dan 2,2 miljoen euro in 2023. “Daar komen we niet mee weg”, is de nuchtere reactie van Witkam.

Belastingen

Om de tekorten te dekken moet de gemeente onder meer de belastingen verhogen. Zo gaat de onroerende zaakbelasting met in totaal zes procent omhoog. Anderhalf procent daarvan is de standaard inflatiecorrectie. Voor een gezin met een woning van twee ton betekent het een stijging van de lasten van 39 euro per jaar.

Nieuwdorp

Naast het verhogen van de belastingen stelt de gemeente een paar investeringen in de organisatie uit, doet ze een greep uit de opzij gezette gelden voor het interbestuurlijk programma, stelt ze een maximum in van 500.000 euro per jaar voor het masterplan Nieuwdorp en haalt ze geld uit het weerstandsvermogen, onder meer voor de nieuwe brandweerpost in Heinkenszand, subsidies voor musea en de uitvoering van de sportnota. “We moeten ons nu nog geen zorgen maken, maar je moet wel oppassen dat je niet weer in een taakstellende discussie terecht komt. De vorige ligt net achter ons.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief