Hubert Eversdijk doet voor het eerst mee aan de Ride for the Roses.
Hubert Eversdijk doet voor het eerst mee aan de Ride for the Roses. Foto: Eugène de Kok

'Heel veel druppels maken een gloeiende plaat minder warm'

Door: Eugene de Kok Actueel

GOES - Duizenden fietsers rijden zondag 15 september mee met de landelijke Ride for the Roses met start- en finishplaats in Goes. Een aantal deelnemers vertelt de komende weken waarom zij meedoen aan het evenement voor KWF. “Je kunt beter je steentje bijdragen dan niets doen”, zegt Hubert Eversdijk uit Goes.

Hubert Eversdijk is student geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daardoor ziet hij ‘wat kanker met mensen kan doen’. “Tijdens onze opleiding focussen we elke keer op een ander deel van het lichaam. Overal zie je kanker terugkomen. Er zijn zoveel vormen en de gevolgen zijn enorm. Daarom is het goed dat KWF voortdurend geld inzamelt”, legt de 24-jarige Goesenaar uit.

Het is één van de redenen waarom hij meefietst met de Ride for the Roses. Een andere is persoonlijker. Toen hij in de tweede klas van de middelbare school zat overleed zijn opa aan prostaatkanker. “Dat heeft indruk op me gemaakt.”

Chronisch

Eversdijk wilde toen al en wil nog steeds chirurg worden, maar weet niet zeker of hij de oncologische kant op gaat. “Dat is een zwaar beroep. Je moet dan erg sterk in je schoenen staan”, zegt hij eerlijk. Of kanker ooit te genezen zal zijn, weet hij niet. “Maar ik denk wel dat bepaalde vormen chronisch worden. Met goede medicijnen kun je dan in leven blijven.”

Om dat voor elkaar te krijgen moet er voldoende geld binnen blijven komen. Evenementen als de Ride for the Roses zijn in dat opzicht van levensbelang. “Je kunt denken dat het een druppel op de gloeiende plaat is, maar heel veel druppels maken die plaat minder warm. Je kunt beter je steentje bijdragen dan niets doen.”

Energie

Eversdijk is pas sinds kort een fanatiek fietser. “Vroeger vond ik het vreselijk, maar ik ben door mijn schoonvader gaan fietsen en ben er nu niet meer vanaf te slaan.” Hij reed nog nooit een landelijke editie van de Ride for the Roses. “Ik heb vorig jaar voor het eerst meegedaan aan de Delta Ride for the Roses. Toen heb ik zowel op de Bevelanden als in Zeeuws-Vlaanderen meteen de honderd kilometer gefietst. Het was een mooi weekend. Van zo’n evenement krijg je ontzettend veel energie.”

Samen

Hij kijkt dan ook uit naar de derde zondag van september. Eversdijk vindt de aankomst het mooiste. “Je ziet dan ontzettend veel mensen staan die allemaal hetzelfde gevoel hebben. Aan de ene kant denken ze terug aan wat ze hebben meegemaakt, aan de andere kant is er die vreugde van: ‘We hebben het vandaag samen gedaan’.”

Inschrijven

Inschrijven voor de Ride for the Roses kan via de website www.ridefortheroses.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief