'Talking plate', glas, Ergun Arda.
'Talking plate', glas, Ergun Arda. Foto: Ergun Arda

Funda Özyer en Ergun Arda in galerie 't Kunstuus

Sport en vereniging

HEINKENSZAND - Van 21 augustus t/m 21 september exposeren Funda Özyer met keramiek en Ergun Arda met glas in galerie 't Kunstuus in Heinkenszand. Officiële opening van de expositie is op vrijdag 23 augustus met inloop vanaf 19.00 uur.

De in Terneuzen wonende Funda Özyer is geboren in Istanbul in Turkije. Haar inspiratie bronnen zijn spirituele vormen en filosofische achtergrond van verhalen. Bij deze expositie heeft ze o.a. werken die zijn geïnspireerd op Keltische ornamenten. Ze vindt doorlopende lijnen en knopen heel bijzonder. Want het zegt ‘waar het eind is, is het begin’. Ze heeft keramische bolle vormen gemaakt. Daarnaast wordt Funda geïnspireerd door de 13de eeuwse Islamitische filosoof Mevlana. Ze heeft dansende derwisjen gemaakt met verschillende bewegingen. De dans stelt een mystieke reis voor van spirituele verlichting.
Haar kunstwerken zijn handgevormd en raku gestookt.

Ergun Arda werd in 1967 in Istanbul geboren. Hij raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in kunst. Ergun Arda maakte veel grote artistieke keramische wandpanelen voor architecturale doeleinden. Tegelijkertijd is zijn artistieke keramiek- en glaswerk te vinden in collecties in Turkije (Istanbul, Ankara, Canakkale etc.), Duitsland (München) en Canada (Toronto).

Pratende borden

Het belangrijkste kenmerk van de tentoonstelling, 'Talking Plates' is, dat voor het eerst d.m.v. glas, het onderglazuur decor van keramische tegels en decoraties uit de 17e en 18e eeuw van het ' Traditionele Çanakkale-keramiek' werden vervaardigd. De traditionele oude productietechnieken voor het bewerken van glas werden gebruikt, zoals glas-fusing waarbij de keramische mallen zelf werden gedraaid, de glasdraai-techniek die het vormgeven mogelijk maakte met behulp van brander, blazen en de draaibank en Cam Hamuru (Turks voor het Franse, Pate de Verre).



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief