De kerncentrale van EPZ.
De kerncentrale van EPZ.

Rechter geeft EPZ geldboete van 125.000 euro na twee bedrijfsongevallen in 2015

Door: Amber Kuijs algemeen

BORSSELE - De N.V. Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ) heeft vandaag door de rechtbank een geldboete van 125.000 euro opgelegd. Dit omdat het bedrijf heeft in 2015 in strijd met de Arbeidsomstandighedenwet heeft gehandeld. Daardoor zijn er bij twee ongevallen vier werknemers gewond geraakt. 

Op 24 juli 2015 vond er een ongeval plaats in het ketelhuis van de kolencentrale van EPZ in Borssele. Bij het oplossen van een verstopping liep een werknemer brandwonden op. De rechtbank Oost-Brabant wijt dit aan het bedrijf. De Arbeidsomstandighedenwet werd overtreden en er werd tekort geschoten bij het treffen van maatregelen. Daardoor konden werknemers bij het uitvoeren van hun werkzaamheden worden blootgesteld aan heet vliegas. Het bedrijf zag niet toe op de naleving van instructies en voorschriften door haar werknemers. De rechtbank houdt 2 leidinggevenden van EPZ hiervoor mede verantwoordelijk.

Twee maanden later vond er weer een ongeval plaats, maar dan bij een andere installatie op het terrein van EPZ. Bij de ontmanteling van een installatie ontstond er een stofexplosie waardoor een werknemer en een inhuurkacht zware brandwonden opliepen. Twee andere werknemers raakten licht gewond. Het gaat hier volgens de rechtbank weer om overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet.  Zij heeft opzettelijk handelingen verricht of nagelaten waardoor levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid van werknemers kon ontstaan. De rechtbank acht het bedrijf in beide gevallen schuldig. De rechter heeft het bedrijf daarom een geldboete van 125.000 euro opgelegd. 

Fataal ongeval
De rechtbank spreekt EPZ en Sagro Aannemingsmaatschappij Zeeland BV vrij van een fataal ongeval dat op 20 november 2015 gebeurd. Een werknemer was op een afgelegen terrein met een shovel kolen aan het storten in een trechter boven een transportband. Toen hij niet reageerde op oproepen via de portofoon, trof een collega hem aan in de trechter. De werknemer bleek te zijn overleden. Hoe hij in de trechter terecht is gekomen en wat de precieze doodsoorzaak is geweest, kan niet vastgesteld worden. 

De officier van justitie vond dat het EPZ en Sagro de Arbeidsomstandighedenwet ook hier overtraden. De rechtbank is het daar niet mee eens. Er kan namelijk niet worden gezegd dat de trechter met transportband op de verkeerde wijze was gebruikt of ingericht. Daarnaast waren er uitgebreide gebruikershandleidingen. Ook werden het veiligheidsbeleid en de voorschriften aan werknemers kenbaar gemaakt. Daarbij ging het om een ervaren medewerker, die erg goed bekend was met het werken met de shovel, trechter, transportband en de bijbehorende risico's. De rechtbank kan niet vaststellen dat de bedrijven in hun overige verplichtingen tekort zijn geschoten. Daarom worden beide bedrijven en twee leidinggevenden van EPZ vrijgesproken. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief