Afbeelding
Foto: MEP

Jasper Oostindiër wil mensen op subtiele manier overtuigen

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES – In verschillende steden in Europa komen twee keer per jaar de nationale delegaties van het Model European Parliament (MEP) bij elkaar. Dit jaar is Jasper Oostindiër één van de deelnemers. Hij is een vwo 5-leerling van het Ostrea Lyceum.

Scholieren uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs uit alle EU-lidstaten gaan tijdens de MEP's gezamenlijk op zoek naar oplossingen voor actuele problemen.

Geschiedenis

Jasper Oostindiër vertelt dat hij nog niet zo lang lid is van de debatgroep op school. “Toen ik er bij was gekomen vond al vrij snel de provinciale conferentie plaats. Ik had geluk dat ik mee mocht, want ik werd ingeloot door onze docent. Al van kleins af aan heb ik interesse in geschiedenis en politiek. Het debatteren kwam hier veel in voor en sommige debatten zijn bepalend geweest voor de geschiedenis. Het leek mij leuk om te kijken of ik met de kennis, die ik heb over historische debatten, zelf ook een rol zou kunnen spelen in een debat. Daarom ben ik vorig jaar bij de debatgroep gegaan.”

Mensenrechten

Tijdens de conferenties vertegenwoordigen de deelnemers een land en worden zij onderverdeeld in verschillende parlementaire commissies. “De provinciale conferentie vond plaats in de Abdij in Middelburg en duurde drie dagen. Met andere delegatieleden moesten we een resolutie opstellen. Bij de nationale conferentie, die zes dagen duurde waarvan de laatste drie in het Binnenhof in Den Haag, was dit ook het geval. Het onderwerp waarmee ik te maken kreeg was ontwikkelingssamenwerking. Bij de internationale conferentie in Malta is het thema mensenrechten.”

Niveau

Jasper vindt het een eer dat hij naar Malta mag gaan. “Het MEP in Den Haag was al heel bijzonder en indrukwekkend, ook omdat ik was uitgekozen om de landenspeech te houden. In Malta komen commissieleden uit de hele wereld bijeen. Ik verwacht dat het niveau heel hoog zal zijn.”

Engels

Jasper gaat in november naar Malta met vijf andere delegatieleden uit Nederland. Momenteel verdiept hij zich in het thema. “Mijn Engels is niet heel sterk, maar een belangrijke factor is dat ik sociaal ben. Je moet mensen op een subtiele manier kunnen overtuigen en goed kunnen samenwerken. Ook is het heel belangrijk hoe je je energie verdeelt, zodat je ook op de laatste dag nog goed presteert. Het leuke van het MEP vind ik dat je jezelf op een bepaalde manier kunt neerzetten. De delegatie van de provinciale conferentie is een hechte coterie geworden en ik vind het superleuk om die nauwe banden die ontstaan zijn te onderhouden. Ik verwacht in Malta ook veel vriendschappen op te doen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief