Logo internetbode.nl/beveland

Jaar van energie begint op Warme Truiendag

HEINKENSZAND – Het officiële startschot van het Zeeuws jaar van de energie klonk vrijdag in Goes. Daar ondertekenden meer dan vijfentwintig partijen het Zeeuws energieakkoord. In alle dertien gemeenten zijn activiteiten gehouden in het kader van de landelijke Warme Truiendag.


Het Zeeuws jaar van de energie wordt georganiseerd door het programmateam Natuur- en Milieueducatie waarin bijvoorbeeld de provincie Zeeland, de gemeenten en IVN Zeeland samenwerken met bedrijven en maatschappelijke organisaties in Zeeland.

Samenwerking “We houden allerlei activiteiten op energiegebied, in de breedste zin van het woord”, vertelt de Borselse wethouder Conny Miermans. “Dan denk ik aan het onder de aandacht brengen van de klimaatveranderingen, het vergroten van de bewustwording en de kennis van energie, besparingen en het gebruik van duurzame technieken. Samenwerken met alle Zeeuwse gemeenten is prima, we hoeven het wiel niet allemaal zelf uit te vinden. Maar we móeten wel wat doen!” Ze kijkt naar boven in haar kantoor en lacht: “Hier hadden we ook wel minder tl-verlichting kunnen aandoen.”

Truiendag Warme Truiendag is een jaarlijks terugkerend evenement. Zo bezocht in Wilhelminadorp wethouder Derk Alssema van Goes de Stamperiusschool (foto, boven) en in Schore burgemeester Anton Stapelkamp van Kapelle de Tunnel (foto, onder). “Op die dag van de energiebesparing zetten mensen de thermostaat van de verwarming minimaal één graad lager en besparen zo, per graad, zes procent energie en dus zes procent CO2", aldus Miermans. "Zo zie je dat je zelf ook iets kunt doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.”

Solarpark De wethouder wil niet beweren dat Borsele voorop loopt met ontwikkelingen op energiegebied. “Maar bij nieuwbouw en verbouw in onze gemeente worden veel zonnepanelen geplaatst. Die heb je tegenwoordig in zes à zeven jaar terugverdiend. Beter isoleren is nog wel een punt van aandacht. De gemeente Noord-Beveland is erg actief op het gebied van energieneutraal bouwen, Middelburg doet veel op het gebied van duurzame speelterreinen en wij realiseren samen met Vlissingen naast de Sloehaven het solarpark Scandia dat met 140.000 zonnepanelen het grootste zonnepark van Nederland wordt. Samen kom je verder en je kunt profiteren van elkaars kennis.”

Gewoonte Kinderen leren volgens de wethouder op school om plastic afval apart te houden en het licht uit te doen als je er niet bent. “Voor hen is dat een gewoonte, terwijl het bij volwassenen nog wel eens schort aan duurzaamheid. Omdat we in 2015 het Zeeuws jaar van de bodem hadden en dit een groot succes was, gaan we nu gezamenlijk de reductie van energie aanpakken. Er worden activiteiten en projecten ontwikkeld rondom vier subthema’s: energie in huis, op het werk, op vakantie en in de vrije tijd en op school.”

Jutbakken Beleidsmedewerker Energie & Duurzaamheid Marcel Aanen vult aan dat het soms maar om kleine dingen gaat zoals extra laadpalen voor elektrische fietsen en jutbakken op het strand. “En het bedrijfsleven blijft ook nog wat achter met het besparen van energie. We hopen op 10.000 extra zonnepanelen eind dit jaar.”

Energieakkoord Vrijdag werd het ‘Zeeuws energieakkoord voor energiebesparing in de bestaande particuliere woningvoorraad’ in Goes getekend. Meer dan vijfentwintig partijen legden met de ondertekening hun doelstellingen vast met als uiteindelijk doel dat de bestaande Zeeuwse particuliere woningvoorraad in 2045 volledig energieneutraal is.Eind februari gaat de website van het ‘Zeeuws jaar van de energie’ online met daarop de betrokken organisaties en de activiteiten.

TEKST ELLEN DE VRIEND / FOTO'S GEMEENTE BORSELE

Tunnel (Medium)<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief