Logo internetbode.nl/beveland

Zeeland doet onderzoek naar gevolgen van hittestress

HEINKENSZAND - In Heinkenszand, Middelburg en Vlissingen zijn woensdag meetkastjes opgehangen waarmee onderzoek wordt gedaan naar het thermisch comfort.


Met de gegevens maken wetenschappers van de Wageningen Universiteit een model dat moet helpen om in de toekomst de gevolgen van hittestress in landelijk gebied zo veel mogelijk tegen te gaan. “De gevolgen kunnen groot zijn”, zegt wethouder Ad Schenk van de gemeente Borsele. In de Roofvogelstraat in Heinkenszand werd woensdag één van de vijf meetkastjes opgehangen. “Ouderen overlijden eerder als het erg warm is, het comfort is minder en de productiviteit neemt af.”

Wegdek

Het kan ook consequenties hebben in de openbare ruimte. Zo kan het wegdek uitzetten en zouden bomen eerder hun blad kunnen verliezen. Met de kastjes worden de windsnelheid, zonnestraling, temperatuur en luchtvochtigheid gemeten. Tot nu toe werden stedelijke modellen gebruikt voor hittestress in een landelijk gebied zoals Zeeland.

Deltaprogramma

De kastjes blijven een jaar hangen. De uitkomsten worden verwerkt in een klimaatatlas voor Zeeland.

Het onderzoek naar de stijgende temperaturen is één van de thema’s in het Deltaprogramma dat Nederland moet voorbereiden op de klimaatverandering. Andere thema’s zijn wateroverlast en extreme droogte. FOTO EUGÈNE DE KOK         <SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief