Afbeelding

Soos Geersdijk viert 40-jarig jubileum

Algemeen

GEERSDIJK - Soos en jeugdvereniging De Vaete pakt zaterdag 4 juli groots uit met een jubileumviering op de Geersdijkse kaai. 's Middags is er voor de kinderen een dj en 's avonds treden vier bands op.

Al jaren is De Vaete volgens voorzitter Marian de Haze de spil van het dorp en ver daarbuiten. De soos is elke vrijdagavond open voor jong en oud en om de zes weken is er livemuziek. Bovendien organiseert het zeskoppige bestuur tal van activiteiten, waaronder een volleybal-toernooi en het Stoppelfeest.

Eiland Marian vertelt dat het jubileum ongeveer hetzelfde wordt gevierd als vijf jaar geleden. Nieuw dit jaar is dat de basisschoolleerlingen van het hele eiland uitgenodigd zijn. “Om 18.15 uur wordt het feest officieel geopend met het oplaten van ballonnen. Alle leerlingen krijgen er een en degene van wie de ballon het verst komt, krijgt een prijs. Vijf jaar geleden mochten we zo'n 300 bezoekers verwachten. Dit jaar zijn we blij met een gelijkwaardig aantal. Het grote verschil met toen is dat de basisschool in het dorp gaat sluiten, waardoor we ons steeds meer moeten gaan richten op het hele eiland. Maar dat is een uitdaging voor ons”.

Behoefte Voor Marian is dit niet meteen reden tot paniek omdat De Vaete altijd al inwoners van andere dorpen op het eiland trok. “Noord-Beveland is absoluut niet jeugdvriendelijk”, stelt zij. “Voor de doelgroep 15 tot en met 21 jaar is er gewoon niks, terwijl er wel een grote behoefte aan is. Als wij wat organiseren komen ze echt uit alle hoeken. Dat zegt iets. Het is niet zo dat het hier heel bijzonder is, maar er hangt hier wel een hele goede sfeer.” Wat haar betreft is dat te verklaren doordat jong en oud in de soos samen gaan. “Leeftijd speelt hier niet zo'n grote rol. We zijn begonnen als jeugdvereniging met twee leeftijdsgroepen. Uiteindelijk kwam hier ook een soos voor volwassenen bij. In 1981 zijn we verhuisd naar de oude school en in 1998 zijn we weer teruggekomen naar het dorpshuis”.

Nevenactiviteiten Door het jubileum uitbundig te vieren hoopt Marian De Vaete nog meer op de kaart te zetten. “Het is het enige wat we nog hebben en we zijn gewoon goed in het creëren van saamhorigheid. Drie jaar geleden zijn we begonnen met het organiseren van het Stoppelfeest en dat is een groot succes. Nevenactiviteiten zoals toneeluitvoeringen, kerstmarkten, speurtochten en Halloween-avonden voor de jeugd lopen altijd ontzettend goed.” Alhoewel Marian al jaren meedraait, denkt ze er niet over te stoppen. “Ik ben al aan de tweede lichting bezig”, lacht ze. “Heb de moeders hier gehad en nu hun kinderen. Het dorpsgevoel gaat verder dan het bestuur. We kunnen op het hele dorp een beroep doen, zodat we met weinig geld veel kunnen doen. We kunnen echt wel een potje breken hier. Samen staan we sterk!”

BIJDRAGE EN FOTO JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief