Mary Korten in het nieuwe onderkomen van Koek en Leut.
Mary Korten in het nieuwe onderkomen van Koek en Leut. (Foto: Jessica Rovers)

Koek en Leut opent vrijdag officieel haar deuren in Nisse

  Bedrijvig Nieuws

NISSE – Wethouder Marga van der Plasse van de gemeente Borsele opent vrijdag (8 november) Koek en Leut in Nisse officieel. Het is een initiatief van stichting KIO, die kleinschalige en vraaggestuurde zorg biedt aan mensen met een verstandelijke beperking.


Naast een dagbestedingsplek voor cliënten is Koek en Leut een plaats waar mensen terecht kunnen voor een bakje koffie met wat lekkers. Koek en Leut is bovendien een fietspunt, waar mensen even op adem kunnen komen.

Dagbesteding

"Vanuit mijn werk voor KIO ben ik bekend met de doelgroep en we hadden al eerder aangegeven dat dit ons een leuke dagbestedingsplek leek voor onze cliënten", vertelt directeur Mary Korten. "Toen deze locatie vrijkwam, hebben we dan ook de kans gepakt om hier iets te realiseren. KIO biedt op meerdere locaties dagbesteding en dit is een mooie aanvulling daarop."

Bakken

Volgens Korten heeft Koek en Leut geen commerciële doelstelling. "Het draait echt om de mogelijkheid onze cliënten een werkplek te bieden. Het hoeft dan ook geen probleem te zijn als er bijvoorbeeld in de wintermaanden minder aanloop is. We kunnen ook koekjes en broodjes bakken voor onze eigen locaties. Ik denk dat we het hele jaar door hier prima aan de slag kunnen. We kunnen bijvoorbeeld kerstpakketten maken en op 12 december staan we in Heinkenszand op de kerstmarkt van KIO waar we dingetjes voor maken." 

Om de cliënten te ondersteunen komt er, naast een aantal hulpverleners, een paar dagen per week een bakker in Koek en Leut werken. "We beginnen met een klein clubje dat uitgebreid kan worden naar acht cliënten. De kaart is vooralsnog vrij eenvoudig, met bijvoorbeeld een broodje gezond en een uitsmijter. We werken met kleurcodes op de kassa zodat cliënten zo veel mogelijk zelf kunnen doen. Bovendien is er boven een ruimte waar ze zich kunnen terugtrekken."

Fietsroute

Koek en Leut richt zich op drie doelgroepen: inwoners, toeristen en bedrijven. "Ik heb de indruk dat het dorp heel blij is dat er weer zo'n plekje is als dit. We hebben aan de dorpsraad gevraagd of er behoefte is om op zaterdagochtend warme broodjes te verkopen, want die mogelijkheid is er op het moment niet in het dorp. Ook voor toeristen is het een gezellige plek. We gaan kijken of we in de toekomst zelf een fietsroute kunnen uitzetten. We hebben ook een locatie bij de molen in Ovezande en het zou leuk zijn deze met elkaar te verbinden. Misschien dat we de knapzakroute weer oppakken. Mensen krijgen dan een knapzak met een route, broodjes en wat lekkers en kunnen dan bijvoorbeeld in Ovezande een kopje koffie halen. Het is de bedoeling dat we ook via sociale media producten gaan verkopen. Bovendien zitten we in een heel leuk oud pandje met genoeg ruimte voor bedrijven om hun werkoverleg te doen. Ze krijgen er dan meteen een lekkere lunch bij."

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>