Afbeelding

Gestaltnet biedt vele therapieën en trainingen aan

Bedrijvig Nieuws

GOES - Henk Catsburg vindt het mooi om mensen te helpen. Dat doet de Goesenaar al tientallen jaren als predikant, maar ook als therapeut. Sinds kort heeft hij weer een praktijk in Goes. Door zijn brede interesse heeft hij zich gespecialiseerd in verschillende therapiën en trainingen, zoals gestalttherapie, EFT relatietherapie (emotionally focused therapy), een ?Houd me vast? cursus als je vindt dat je relatie beter en gezonder kan, mindfulness en rouwbegeleiding. Daardoor kan iedereen bij hem terecht. ?Ik vind het moedig als mensen bij mij aankloppen. Vaak heerst de gedachte dat je dingen zelf moet oplossen. Maar waarom zou je alles alleen moeten doen? Samen aan de slag gaan is effectiever en mooier.?

Als therapeut kijkt Henk naar de mensen in zijn geheel en wat ze hebben meegemaakt, niet alleen naar het probleem zelf. ?Als je bijvoorbeeld een burn-out hebt, gaat het niet alleen over je werk, maar ook over de manier waarop je in het leven staat. Dat heeft ook invloed op andere terreinen. Als je alleen dat ene punt verbetert, kan het zijn dat het probleem terugkomt. Werk je aan je basishouding, dan bereik je veel meer.? In al zijn therapieën en trainingen vindt Henk het belangrijk dat iemand weet wie hij is. ?En ook wat je heelt en hoe je contact maakt met jezelf. Ook in relaties. Want zonder contact met jezelf, kun je geen contact maken met een ander.?

Respect Iedereen kan bij de Goese therapeut terecht. Voor bijvoorbeeld mindfulness om bewuster te leven, assertiviteitstraining, een cursus tegen faalangst of het in beeld brengen van de familie en jouw plek daarin. Gestalttherapie kan uitkomst bieden bij klachten zoals depressiviteit, stress, slaapproblemen, burn-out, lusteloosheid, angsten, dwanghandelingen, eetstoornissen, te veel van jezelf vragen, een negatief zelfbeeld, piekeren, relatie- of opvoedingsproblemen en traumatische ervaringen. Om hiermee aan de slag te gaan praat Henk uitvoerig met iemand, om de hele persoon te leren kennen. ?Daarvoor moet je goed luisteren. Hoe gaat iemand met het probleem om? De één is meer open dan de ander. Hoe meer iemand vertelt, hoe beter ik kan helpen. Maar als ik doorvraag doe ik dat wel met respect voor iemands grenzen.?

Bereiken Henk is gespecialiseerd in ?Eye Movement Desensitization and Reprocessing? (EMDR), vertaald ?door oogbeweging opnieuw beleven van de ingrijpende gebeurtenis(sen), ze verwerken en ontlading van de emotionele reacties.? Het werkt bij klachten als dwanggedachten, gepest zijn, slechte verhoudingen met collega?s of leidinggevenden, traumatische gebeurtenissen, paniekaanvallen, straatvrees en weinig zelfvertrouwen. ?Met enkele sessies is al veel te bereiken. Zo was er pas een mevrouw die een woningbrand had meegemaakt en daardoor niet kon genieten in haar nieuwe huis. Na twee uurtjes vertelde ze me dat ze zonder erbij na te denken waxinelichtjes had aangestoken, iets wat ze daarvoor niet durfde, en daarvan weer kon genieten. En een mevrouw die met oorsuizen bij mij kwam, bleek onbewust een eerdere scheiding nog niet helemaal verwerkt te hebben. Al snel verdwenen de oorsuizen en haar man vertelde dat hij haar veel meer bij zich voelde.?

Gelukkig Henk ziet veel mensen met een goed gevoel zijn praktijk verlaten. Dat is ook precies zijn doel. ?Ik heb jaren geleden een depressie meegemaakt en toen kwam ik in contact met een gestalttherapeut. Daarvan heb ik veel opgestoken, ook voor mijn werk als predikant. Ik wilde verdrietige mensen altijd graag meteen troosten, maar ik heb geleerd dat het verdriet er mag zijn, dat je het soms even moet laten.? Als therapeut ziet Henk mensen helpen als een stukje mee wandelen op hun levenspad. ?Het is mijn ideaal dat mensen gelukkig zijn.?

Gestaltnet - Henk Catsburg - Kloetingseweg 24 - 4462 AN Goes - tel. 0113-700218 - www.gestaltnet.nl FOTO BENNIE KRAJENBRINK



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief