Foto: Pixabay

Column Eugène de Kok: Nederlandse supernerds

  Column

Alleen in de kerstvakantie zijn al ruim 700.000 mensen naar Star Wars-film 'The last Jedi' gegaan, dus inmiddels zullen zeker één miljoen bezoekers het spektakel hebben gezien. U nog niet, maar wel fan? Lees niet verder, want anders verpest ik het een en ander. Ik ben al wel geweest. Natuurlijk, voeg ik daar bijna automatisch aan toe. Ik en mijn vrienden dragen echter niet bij aan de Nederlandse bezoekcijfers, omdat ik de film in Antwerpen heb gezien. Daar draaide 'The last Jedi' in een 4D-zaal. Bedoel je 3D? Nee, 4D. Het is wat lastig uit te leggen, maar je zit in een stoel die schokt, trilt en van links naar rechts vliegt, afhankelijk van de gebeurtenissen in het verhaal. En als er een scène op zee is, voel je het water in je gezicht spatten. Een van de scènes waarbij de stoelen het hardst tekeer gaan, speelt zich aan het einde van het verhaal af. Mijn jeugdheld Luke Skywalker staat dan alleen tegenover een enorm leger van brute machines en ruimteschepen, die hem bestoken met een een gigantisch spervuur en een krachtig superwapen. Tot verbazing en frustratie van de kwaden houdt hij echter stand.


Waarom vertel ik dit? Ik moest aan deze scène denken toen ik vrijdag het bericht in de Volkskrant las over de computernerds - en ik zie dit als geuzennaam - van de AIVD, die het Russische hackersbolwerk Cozy Bear hebben geïnfiltreerd en maanden met ze meegekeken. Zo zagen ze hoe Vladimir Poetins vazallen de Amerikaanse presidentsverkiezingen probeerden te beïnvloeden. De gegevens die ze toen hebben verzameld zijn nu 'cruciaal bewijs' voor speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar de Russische inmenging. Gek genoeg voelde ik me trots toen ik het had gelezen. Het is het verhaal van David tegen Goliath, van voetbaldwerg Zuid-Korea die wint van Italië en Spanje op het wereldkampioenschap, van de Oscar-winnende film 'Slumdog Millionaire' en van Luke Skywalker die het legioen van de First Order verslaat. Niet met brute kracht, maar omdat hij het te slim af is, zo blijkt. Net als dat handjevol supernerds op het AIVD-hoofdkantoor in 'of all places' Zoetermeer, die honderden genieën in megalomane nepnieuwsfabrieken in Moskou en omgeving de loef hebben afgestoken. Ik heb er naast de laatste Jedi een paar helden bij. 

DOOR EUGÈNE DE KOK 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief