Column Eugène de Kok: 'In het veld'

  Column

Ik weet niet meer welke analist het zei, maar wel dat deze stellig beweerde dat keepers nooit goede trainers konden zijn. Volgens mij ging de discussie over oud-doelman van Ajax Stanley Menzo, die op dat moment het tegendeel bewees bij eerstedivisionist Cambuur Leeuwarden. De analist noemde keepers gemankeerde voetballers. "Anders ga je wel in de spits staan." Keepers zouden volgens hem nooit begrijpen hoe het er op het veld aan toe gaat, laat staan dat ze het kunnen overbrengen op een groep getalenteerde spelers.


Ik moest aan de analist denken toen ik in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen naar de landelijke zenders keek. Ze probeerden het misschien wel, maar als je in Amsterdam woont en in Hilversum werkt, is het lastig een gemeente als Veere, Zundert of pak 'm beet Horst aan de Maas te doorgronden. Ik snap dat je niet alles kunt doen, je dus op iets moet focussen, maar waarom zet je dan alle ballen op Amsterdam en Rotterdam? De NPO-bazen zullen het gewaagd hebben gevonden dat ze dit keer iets meer aandacht schonken aan de Maasstad dan aan Amsterdam en gedacht dat ze daarmee voldoende 'het platteland' coverden, naast de uren aan televisie over de drie hoofdstedelijke zeteltjes (op een totaal van zo'n 9000) van Sylvana Simons en Thierry Baudet.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb en voormalig directeur van Rotterdam Airport Roland Wondolleck vonden de aandacht voor Rotterdam niet meer dan logisch. "We zijn toonaangevend voor wat er in Nederland zou kunnen gebeuren", zei de laatste. Ik hoop van niet. Wat je zag waren ordinaire ruzies tussen schuimbekkende, scheldende politici, die het liever over elkaars zwakheden hadden dan over de problemen in de stad, zoals de criminaliteit en enorme werkloosheid. Ik kan me niet voorstellen dat bestuurders en inwoners van Appingedam of Berkelland zich hierin herkenden of dachten: 'Hierdoor komen woensdag meer mensen naar de stembus'.

Nee, het zal mensen eerder hebben afgeschrikt en hun vooroordelen over de politiek hebben bevestigd. Richt je op de landelijke en Europese verkiezingen, maar laat de lokale politiek voortaan over aan mensen in de regio zelf. Jullie staan in het doel, zij in het veld. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief