Column Eugène de Kok: 'Nooit aan het wankelen'

  Column

Er zijn jaren geweest dat ik uren naar de algemene beschouwingen kon kijken. Tot onbegrip van mijn vrouw en vooral mijn dochters vond ik het volgens hen doodsaaie, urenlange debat verslavende televisie. Wie steunt welk voorstel, vertoont de coalitie al barstjes, krijgt de premier er van langs en wat weet de oppositie dit keer binnen te halen? Het waren vragen die me aan de buis hielden gekluisterd, soms tot diep in de nacht. Tegenwoordig laat ik op de dag na Prinsjesdag de registratie van het hoogtepunt van het politieke jaar, waar het kabinet zijn plannen uit de doeken doet en verdedigt in de Tweede Kamer, voor wat het is.


In de eerste plaats omdat het de laatste jaren steeds meer lijkt op een ruzie op het plein van een basisschool met dwarse jongens en meisjes die voortdurend staan te welles-nietessen, te jij-bakken en elkaar soms zelfs uitschelden, zonder dat er een juf of meester tijdig ingrijpt.

In de tweede plaats maakt Mark Rutte het er niet boeiender op. ‘Teflon Mark’ maakte zijn bijnaam vorige week vrijdag weer meer dan waar. Zelfs het debat over het afschaffen van de dividendbelasting, een maatregel die alleen hij en zijn voormalige collega’s bij Unilever snappen en steunen, doorstond hij kinderlijk eenvoudig. Hij begon op vrijdag vrolijk met het plan dat ruim twee miljard gaat kosten, maakte er wat grapjes over en liet vervolgens alle verwijten en tegenargumenten met een glimlach over zich heen komen. Niemand bracht hem aan het wankelen. Niet de zelfverklaarde, Nederlandse Obama en wanna be-oppositieleider Jesse Klaver, de onverwacht sterke Lodewijk Asscher wiens partij maar blijft krimpen, Lilian Marijnissen, die haar vader niet kan doen vergeten, de totaal onbetrouwbare Henk Krol, de immer ijzersterke en komische Kees van der Staaij, de theatraal zwijgende Thierry Baudet die, om de vergelijking met het schoolplein door te trekken, leek op het mokkende jongetje dat zijn zin niet krijgt en ook niet de kapotte grammofoonplaten Marianne Thieme, Tunahan Kuzu en Geert Wilders. Niemand. Soms verlang je terug naar Rutte’s stuntelende voorganger Jan-Peter Balkenende. Met de VVD-premier wordt het politieke debat er niet spannender op. Jammer voor mij, maar de buitenlandse aandeelhouders zullen blij met hem zijn.

l 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief