geslaagd-diploma-examen
geslaagd-diploma-examen

Column Eugène de Kok: 'Een titel voor het idee? Onzin'

  Column

Ik denk dat Jesse Klaver het druk heeft gehad met zijn strijd tegen het afschaffen van de dividendbelasting. Te druk. Je kon de laatste maanden de televisie niet aanzetten of je zag het linkse wonderkind met een strenge blik, die hij uren voor de spiegel moet hebben geoefend, oneliners spuien over de in zijn ogen totaal overbodige maatregel van ruim twee miljard euro. Uiteindelijk gaven dwarse Unilever-aandeelhouders uit Engeland het zetje richting de prullenbak. Het voortdurende gehamer van Klaver over de afwezigheid van het nut en de noodzaak moet premier Mark Rutte echter ook flink dwars hebben gezeten. Het schrappen van het cadeautje voor multinationals is dan ook deels op Klaver’s conto te schrijven. Chapeau.


Tot zover het goede nieuws. Klaver is namelijk ook fractievoorzitter en politiek leider van GroenLinks. Dat betekent dat hij zijn makkers in de Tweede Kamer leiding moet geven, in de gaten houden of ze hun werk goed doen en de koers van de partij moet uitzetten.

Het zijn taken die hem minder goed af lijken te gaan. Ik begrijp dat Klaver niet alle GroenLinksers in de gaten kan houden. Ik houd hem dan ook niet verantwoordelijk voor het absurde voorstel van het wel heel drammerige mantelpakmeisje Femke Roosma om de letters I Amsterdam te verwijderen vanwege de te individualistische boodschap. Het moet zelfs Klaver iets te communistisch in de oren hebben geklonken. Wel is Klaver verantwoordelijk voor het proefballonnetje van zijn fractiegenoot Zihni Özdil, die vorige week opperde om mbo’ers een titel te geven. Het zou zorgen voor meer maatschappelijke erkenning. In de eerste plaats: ik ken geen mbo’er die daarover moppert, in tegenstelling tot over hun salaris. Doe daar dus iets aan, zou ik zeggen. Ten tweede: er is niets mis met hovenier, bakker of bouwvakker? De beroepsnamen zijn oneindig veel mooier dan de nietszeggende bachelor en master-titels. Dat Özdil met loze Engelse termen als 'craftsman' en 'skilled' komt, maakt zijn pleidooi er niet sterker op. Over het geld, de oeverloze discussies en kostbare tijd die met het invoeren van de mbo-titels gemoeid zijn wil ik het niet eens hebben. Een titel voor het idee? Onzin. Nut en noodzaak zijn ver te zoeken, zo niet onvindbaar. Klaver zou dat moeten weten. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief