Column Eugène de Kok: 'Drama's en hoogstandjes'

  Column

De discussie was bij lange niet zo heftig als andere discussies in deze tijd van het jaar, maar het artikeltje op de NOS-site over het 125-jarige jubileum van de penalty veroorzaakte vorige week wel wat opschudding. Volgens kenners was het fake news. De bal zou namelijk niet voor het eerst op de stip zijn gegaan op 12 november 1893, in een duel tussen Victoria uit Rotterdam en de Koninklijke Haagsche Cricket en Voetbal Vereeniging (HVV). Dat was al twee jaar eerder gebeurd in een wedstrijd van HVV tegen de net zo chique Koninklijke Haarlemsche Football Club.


Wat de juiste datum ook is, je droomt snel weg bij zo’n artikel. Bijvoorbeeld naar de een-twee tussen Ajacieden Johan Cruijff en Jesper Olsen in 1982. Als jochie wist ik niet wat zag. Nu nog steeds niet trouwens. Als je het op een feestje over die pingel hebt, komt iemand al snel met Johan Neeskens op de proppen. Zijn strafschop, dwars door het midden, in de WK-finale van 1974 is volgens velen één van de hardste ooit.

Natuurlijk staan strafschoppen ook garant voor drama’s. Denk aan de glijpartij van Chelsea-speler John Terry in de Champions League-finale van 2008, de enorme misser van megaster David Beckham in de kwartfinale van het EK in 2004 tegen Portugal en Roberto Baggio. De Italiaan was met zijn dreadlock-achtige staartjes de koning van het slechte kapsel én absolute ster van het WK in 1994. In de allesbeslissende penaltyreeks miste hij echter de allesbeslissende. En natuurlijk heb je het EK-debacle van 2000. Nederland miste toen maar liefst vijf penalty’s in de halve finale tegen Italië. Wat mij betreft heeft Memphis Depay ons vrijdag definitief van het toen opgelopen ‘trauma’ verlost. Met een kopie van de bekendste penalty ooit - de panenka - passeerde hij een uitblinkende doelman van Frankrijk. Het is nu zondag. Maandag was er nog een duel met Duitsland. Dat land zag de economie tegen de verwachtingen in krimpen en het consumentenvertrouwen dalen, zo werd op dezelfde dag als het vermeende penaltyjubileum bekend. Een ING-econoom weet dat mede aan het slechte WK van de Mannschaft. Als ik die redenering doortrek, omdraai en hoop dat het maandag net zo goed is gegaan als vrijdag tegen Frankrijk gaan we met Nederland een prachtige tijd tegemoet, op sportief én economisch gebied.

l 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief