Foto: Jan Dijkstra Wikicommons

Column Eugène de Kok: 'Meer Friezen in Den Haag'

  Column

Ik had het vroeger niet zo op Friezen. Mijn sympathie hadden ze niet met hun gekoketteer met die vlag, hun Rintje Ritsma’s, die deden alsof schaatsen de belangrijkste sport ter wereld was, hun vreemde taaltje en hun voortdurende drang naar een status aparte.


Ik zat fout. Hun vlag vind ik nog steeds spuuglelijk en langebaanschaatsen boeit me niet, maar over Friezen niets dan goeds. Vorige week hebben de noorderlingen flink wat punten gescoord. In de eerste plaats was daar natuurlijk onze nationale knuffelbeer Piet Paulusma. Net voor zijn 25-jarig jubileum werd de weerman op straat gezet door SBS6. Piet zou Piet echter niet zijn als hij niet nuchter reageerde. “Jammer, maar helaas”, was zijn reactie. Als het om Gordon was gegaan, was het anders gelopen.

Vrijdag heb ik genoten van ‘Altijd klaar voor de tocht’. De makers van deze documentaire volgden een jaar lang het Elfstedenbestuur in hun voorbereidingen op de wedstrijd, die sinds 1997 niet meer is verreden. In één van de scènes vertelde een meteoroloog aan de ijsmeester en rayonhoofden dat het nog wel eens veel langer kan duren voordat het startschot van de tocht der tochten weer klinkt. “Waar er in de 20e eeuw vijftien zijn verreden, heb je geluk als dat er deze eeuw twee of drie zijn.” De bestuursleden raakten niet in paniek, werden niet wanhopig, spraken de KNMI-man niet tegen en werden al helemaal niet boos op hem. “We doen er alles aan om hem toch door te laten gaan”, zei de ijsmeester. Hij somde vervolgens op wat ze tegenwoordig doen om het ijs zo snel mogelijk te laten groeien. Het liep uiteen van wat rommelen met de gemalen tot contact opnemen met de plaatselijke taptijtboer voor als er veel zou moeten worden gekluund.

Het Elfstedenbestuur reageerde nuchter op de voor haar toch alleszins zorgwekkende voorspellingen. Pragmatisch. Het was een verademing als je eerder in de week klimaatdrammers als Jesse Klaver, Rob Jetten en Marianne Thieme had horen orakelen, notoire kop-in-het-zand-stekers als Geert Wilders en Thierry Baudet hoorde ruziën voor wat stemmen en duizenden scholieren zag demonstreren, omdat ze graag een dagje vrij en een Big Mac wilden. Meer Friezen in de Tweede Kamer zou het land goed doen. Ik had niet gedacht dat ik het ooit zou zeggen.

l 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief