Foto: Rijksmuseum

Tentoonstelling zoomt in op reis van stadhouder Willem V door Zeeland

  Cultuur

MIDDELBURG - Het Zeeuws Archief heeft in samenwerking met het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (KZGW) een expositie gemaakt over de reis door Zeeland van stadhouder Willem V.


Hij maakte deze trip in 1786, met zijn gemalin Wilhelmina van Pruisen en hun drie kinderen. De stadhouder ging naar het oranjegezinde Zeeland in een tijd dat de spanningen tussen de koningsgezinden en patriotten hoog opliepen. In Zeeland werd hij met veel eerbetoon ontvangen. Het gezelschap reisde per koets en schip door Zeeland.

Zelandia Illustrata

In de tentoonstelling tonen het archief en genootschap wat de stadhouder en zijn gezin destijds hebben gezien. Er hangen afbeeldingen van Zeeuwse steden en dorpen uit de Zelandia Illustrata en voorwerpen uit de collectie van het genootschap en de kunstcollecties van de gemeenten Middelburg en Veere.

Beschermheer

De expositie is tot en met 2 mei volgend jaar te bewonderen tijdens openingstijden van het Zeeuws Archief.

Het KZGW helpt mee met de expositie omdat het 250 jaar bestaat. Willem V was de eerste beschermheer van het genootschap. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>