Peter Reinders bij het standbeeld van de man, die hij inmiddels 'goed kent'. FOTO ANNET EEKMAN
Peter Reinders bij het standbeeld van de man, die hij inmiddels 'goed kent'. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

Peter Reinders denkt de innerlijke tweestrijd van Michiel de Ruyter te begrijpen

Door: Eugene de Kok Cultuur

GOES - Muziektheater Zeeland bestaat 75 jaar en viert dat met een bijzondere musical. Het Zeeuwse gezelschap staat in maart en april op de planken van de Zeeuwse theaters met ‘Michiel de Ruyter’, voor het eerst een eigen productie. In aanloop naar de uitvoeringen volgt Weekblad de Bode de acteurs, de crew en de mensen achter de musical en het gezelschap. In deze vijfde aflevering komt ‘the man himself’ aan het woord.

Het is pas zijn tweede voorstelling met Muziektheater Zeeland, maar Peter Reinders uit Kats heeft al de hoofdrol te pakken. Hij speelt Michiel de Ruyter. “Toen ik het tegen collega’s vertelde zeiden ze bijna allemaal: ‘Ja, je lijkt op hem. Is het niet een verre voorouder van je?’” Reinders kijkt uit naar de voorstellingen in de drie grote Zeeuwse theaters, al vindt hij het ook spannend. “Het is best spannend dat ik nu de volle mep heb”, lacht hij. “Maar het is een gezonde spanning. Het is een pittige rol, maar ik vind het heel fijn om te doen en heb er ontzettend veel zin in. De auditie vond ik minstens net zo spannend. Dan sta je op een podium tegenover een rijtje mensen die jou beoordelen.”

Familieman

Dat rijtje mensen vond Reinders de rol van de zeeheld het mooiste vertolken. De acteur is onder de indruk van het verhaal. “In de geschiedenisboeken staat veel over wat hij heeft gedaan, maar niet over de strijd die hij heeft moeten voeren. Aan de ene kant was hij die grote militair, maar aan de andere kant ook een familieman die thuis bij zijn vrouw en kinderen wilde zijn. Dat kon echter niet, omdat er steeds een beroep op hem werd gedaan. Er werd ontzettend veel van hem gevraagd. Hij moet onder grote druk hebben geleefd”, zegt Reinders. “Ik ben zelf herstellende van een burn-out en kan me voorstellen dat het voor hem af en toe ontzettend zwaar moet zijn geweest. Hij moet af en toe toch ook behoefte aan rust hebben gehad?”

Bewust

Reinders ziet het als een uitdaging om die onbekende kant van Michiel de Ruyter te laten zien, maar wil niet te ver gaan. “Ik ben me er heel bewust van dat ik niet te veel moet interpreteren. Daarover praat ik veel met andere betrokkenen.”

Prachtig

Reinders is pas sinds kort lid van Muziektheater Zeeland. Hiervoor was hij betrokken bij de toneelvereniging in Kats en de Rederijkers in Zierikzee. Hij voelt er zich als een vis in het water. “Het is een grote familie. Dat voelt erg goed.” Als je het de hoofdrolspeler vraagt, blijft het niet bij de voorstellingen van ‘Michiel de Ruyter’ in Zeeland. “Het is iets dat de Zeeuwen aanspreekt, maar er is ook veel belangstelling voor hem buiten de provincie. De musical heeft een prachtig verhaal en prachtige muziek. Ik werk in Noord-Brabant en als ik daar dit vertel, zijn er heel veel enthousiast. Ik heb al genoeg kaartjes weten te slijten op mijn werk.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief