Rens Stobbelaar bij de Geerteskerk in Kloetinge. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Rens Stobbelaar bij de Geerteskerk in Kloetinge. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Rens Stobbelaar neemt mensen mee op reis

Door: Eugene de Kok Cultuur

KLOETINGE - Rens Stobbelaar neemt vanaf volgende woensdag mensen vier avonden mee op reis aan de hand van een bijbelverhaal. "We spiegelen ons aan verhalen uit de bijbel", zegt de geestelijk verzorger. De avonden vinden elke maand plaats op woensdag in het Geerteshuis in Kloetinge.

Rens Stobbelaar is een katholiek geestelijk verzorger, maar heeft goede contacten met andere kerkgemeenschappen en organisaties in Zeeland. Jaren geleden vroeg de toenmalige dominee van de Geerteskerk in Kloetinge of hij een oudejaarsdienst wilde overnemen. “Dat beviel goed. Zo is mijn betrokkenheid bij de Geerteskerk ontstaan”, legt Stobbelaar uit. Sindsdien leidt hij een paar keer per jaar een dienst in de kerk op het Marktveld, naast erediensten in katholieke kerken in de regio. “Ik blijf een katholiek geestelijk verzorger, maar uiteindelijk zijn we allemaal bezig met hetzelfde verhaal. De grote verschillen zijn overwegend voorbij en we kunnen elkaar inspireren”

Enthousiast

De op reis-avonden worden onder de noemer ‘Wie volgt?’ georganiseerd door de Geerteskerk. Zij hebben Stobbelaar gevraagd. Hij is enthousiast. “Ik vind het heerlijk om te doen”, legt hij uit. “Het leiden van een kerkelijke viering vind ik ook mooi, maar dat zijn vaak monologen. Dit is meer dialoog. Je gaat echt met elkaar in gesprek. Ik neem mijn gitaar ook mee. Tijdens de avond moet zich een liedje ontvouwen. Ik moet zien of het allemaal lukt”, lacht Stobbelaar. Het thema van de avonden is reizen. “Veel bijbelverhalen zijn reisverhalen. Mensen zoeken voortdurend naar het land waar vrede is, waar de mensen gelukkig zijn en geen onrecht is. Wij gaan daar tijdens de avonden ook naar op zoek en door wie je wordt gedragen op die weg.”

Ervaringen

Stobbelaar begint met het bijbelverhaal, maar vraagt daarna ook veel inbreng van de deelnemers. “Verwacht niet dat ik van alles uitleg. Het is interactief. De mensen kunnen zichzelf bijvoorbeeld in het verhaal spelen, alsof het in het nu plaatsvindt. Iedereen heeft in zijn leven ontregelende ervaringen. Wat betekenen die gebeurtenissen? En hoe gaan we ermee om? Wie vragen we om hulp? Daarover gaan we in gesprek. Antwoorden kun je niet altijd meteen geven, omdat deze soms traag zijn. Soms komen ze pas maanden nadat je de vraag hebt gesteld of helemaal niet. Uiteindelijk gaat het over het leven, draait het om spiritualiteit.”

Deelname

Iedereen is welkom op de avonden in het Geerteshuis op 29 januari, 26 februari, 25 maart en 22 april tussen 19.30 uur en 21.30 uur. Deelname is vrij, maar aanmelden is verplicht. Het kan bij Coby Frens (cobyfrens@gmail.com) of Rennie Naafs (0113-316980). Meer: www.pknkloetinge.nl.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief