Expositie ‘De stip aan de horizon’
Torre de Hercules, pen/aquarel Maarten Groot
Torre de Hercules, pen/aquarel Maarten Groot (Foto: Riek Bode bedrijfsfotografie )

Expositie ‘De stip aan de horizon’

  Sport en Vereniging

COLIJNSPLAAT - We willen het allemaal. En vuurtorens zijn dat bij uitstek. Misschien doen ze niet allemaal meer dienst als lichtend baken in de nacht. Maar ze schreven de geschiedenis en die ademen ze. Met regelmatig oplichtende flitsen in de toren, loodsten ze menig zeeman naar de veilige haven. Met en zonder overweldigend tegenstribbelen van de natuur.


Ruim 300 jaar v.Chr. kende men reeds de vuurtoren. Ze dienden toen ook als baken naar de veilige haven. In die tijd beschikte de zeeman nog niet over zeekaarten en navigatiemiddelen. De zon en de sterren waren de middelen om te navigeren en men bleef meestal dicht onder de kust met de blik gericht op kenmerken die door vertellingen werden doorgegeven. Vuurtorens begeleidden ’s nachts zeelui naar de ingang van de veilige haven door een helder brandend vuur. En overdag zorgde men ervoor dat dit baken zichtbaar was door zwaar rokend vuur. De Herculestoren (Torre de Hercules) is een van die beroemde Romeinse vuurtorens op een schiereiland bij A Coruña, een kuststad in De Spaanse regio Galicië. Hij werd in de Romeinse tijd bevoorraad met hout dat door ezels helemaal naar boven werd gedragen. De Romeinen gebruikten de 55 meter hoge toren toen als echte vuurtoren en nog altijd is hij actief als baken en stip op de horizon voor velen. Het is de enige Romeinse vuurtoren ter wereld die nog in gebruik is.

Langs de hele Noordzeekust staan er nog tientallen. Grote en kleine vuurtorens. En geen enkele van hen is aan de aandacht van tekenaar en kunstschilder Maarten Groot ontsnapt. Hij tuurde de Noorzeekust af om vuurtoren, na vuurtoren in kaart te brengen. In de meest letterlijke zin van het woord. Want Maarten Groot is begaafd tekenaar en perfectionist: “Het hele plaatje moet kloppen”. Eerst bepaalt hij de cartografische positie van de verkozen vuurtoren. Daarna bestudeert hij het DNA in diens omgeving en pas dan gaat hij in fijne lijnen zijn onderwerp in dunne potloodlijnen uitwerken.

Nieuwsgierig geworden? Galerie bezoeken kan na telefonische afspraak en als u zich aan de RIVM-regels houdt. De bouwplaat Caudicaria voor beginners en/of gevorderden is nog beschikbaar. Dus wie er één wil, een telefoontje en we helpen u graag.

De stip aan de horizon - vuurtorens in pen/aquarel van Maarten Groot - 1 maart t/m 30 april. Geopend elke dag van 12.00-17.00 uur (alleen op afspraak). GalleryMaritime, Voorstraat 45, 4486 AJ Colijnsplaat, tel. 06-22591452.

Meest gelezen

Meest geliked

Voorstel voor mooiere Singelstraat in Goes 26/2
Ben Verberk houdt van zijn werk 25/2
Hennepkwekerij gevonden in woning Lewedorp 3/3
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>