Afbeelding

Oosterscheldeloop voor tiende maal

Sport en vereniging

GOES - Op zaterdag 9 april wordt voor de tiende maal de Van der Peijl Techniek/Oosterscheldeloop gehouden. De organisatie is in handen van de Goese atletiekvereniging AV'56.

Het jubilerende evenement begint en eindigt in Goes. Het parcours is identiek aan voorgaande jaren. Het voert de lopers langs de boorden van de Oosterschelde en door de aangrenzende polders, in de gemeenten Goes en Kapelle.

De Oosterscheldeloop werd tien jaar geleden opgetuigd als vervanger van drie kleinere AV'56-lopen die op de kalender dicht bij elkaar stonden en die allemaal een ietwat kwijnend bestaan leidden. 'Waarom steken we onze energie niet in één grote loop?", vroeg de 'moeder' van de Oosterscheldeloop, Hannie de Jager-Hage, zich af. En ze pakte de koe bij de horens. Daarover zegt ze nu: "In die tijd liep ik mijn trainingsrondjes vaak langs de Oosterschelde tussen Kattendijke en Wemeldinge. Prachtig! Het water aan de ene kant, de polders aan de andere kant. Zeeland in optima forma. Tijdens het trainen heb ik de opzet voor die nieuwe loop bedacht".

"De keuze viel op een combinatie van hardlopen en wandelen. Dat is een succesvolle formule gebleken. De afgelopen tien jaar hadden we altijd tussen de 300 en 400 deelnemers, de wandelaars niet meegerekend. Het blijft alleen jammer, dat we de Oosterscheldeloop altijd in april moeten plannen. In die maand is er zeer veel concurrentie van andere lopen, onder meer de grote marathons", aldus Hannie.

Veel mogelijkheden

De Oosterscheldeloop kent een groot scala van deelnamemogelijkheden. Er zijn wedstrijd-/trimlopen van 20 km, 10 km en 5 km en een jeugd- en familieloop van 3 km. De 5 km-loop is vooral geschikt voor startende lopers. Wie dát nog te ver vindt, kan inschrijven voor de korte jeugd- en familieloop.

Ook de sportieve wandelaars/nordic walkers komen royaal aan hun trekken. Voor hen zijn weer twee parcoursen uitgezet: 22 km en 14 km. Tussen 9 en 12 uur kan vanuit sportcomplex Omnium gestart worden. Evenals vorig jaar wordt dit onderdeel in samenwerking met de Zeeuwse Wandelsport Bond (www.zwb-wandelen.nl) georganiseerd.

Hoofdnummer

Om 14.00 uur begint dan het hoofdnummer: de wedstrijdlopen over 10 en 20 kilometer. De lopers verzamelen op het voorplein van Omnium, maar starten ter hoogte van de Eeterij-Spelerij De Vierlinden.

De 10 km-loop gaat naar Kattendijke, daarna westwaarts over de zeedijk en via het Goese Meer terug naar de finish. De 20 km-lopers maken vanaf Kattendijke een extra 'lus' naar Wemeldinge: over de zeedijk en door de polders.

De jeugdloop over 3 kilometer start ook bij De Vierlinden, maar dan vijf minuten later (14.05 uur), tegelijk met de trimloop over 5 km. Bij de jeugdloop zijn ook gezins- en familieleden welkom om in te schrijven.

Aanmelding

Deelnemers kunnen zich via website www.av56.nl aanmelden. Op die site kunnen ze ook nadere informatie vinden. Op de dag zelf is inschrijving nog mogelijk bij het wedstrijdsecretariaat in Omnium. Het startnummer is tevens een lotnummer, waarmee elke deelnemer kans maakt op (door sponsors beschikbaar gestelde) prijzen. Op vertoon van het startnummer heeft men na de loop voorts gratis toegang tot het zwembad van Omnium.

De records op de 20 km Oosterscheldeloop zijn in handen van Davy Stieperaere (Beverhout, België, 1.08.10 uur) en Anjolie Engels-Wisse (1.16.21 uur). Op de 10 km zijn Michel Schrier (33.15 min) en Anjolie Engels-Wisse (36.49 min) de recordhouders.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief