Afbeelding
Foto: Bennie Krajenbrink

Toekomstige kampioenen ontdekken in Omloop van Borsele

Door: Eugene de Kok Sport

‘s-HEERENHOEK - ‘s-Heerenhoek is en blijft een wielerdorp. Het beste bewijs voor die stelling is de EPZ Omloop van Borsele, een internationale meerdaagse voor junior-vrouwen. Na 35 jaar wordt de koers nog steeds met veel succes georganiseerd. Van vrijdag tot en met zondag ademt het dorp weer wielrennen.

Het bijzondere aan deze jubileumeditie is dat alle wedstrijdonderdelen internationaal zijn, op de koers voor ID-renners na. Net als de junior-vrouwen komen de elite vrouwen, die zaterdag hun wedstrijd rijden, uit alle windstreken. De koers voor junior-heren heeft dit keer ook een internationaal karakter. Het hele weekend staat onder auspiciën van de UCI en KNWU.

Liefhebber

Arno Witkam is al ruim tien jaar voorzitter van het organisatiecomité. Als wielerliefhebber, zoals er zovelen zijn in het geboortedorp van Jan Raas, hielp hij al mee bij de Regenboogkoers. Toen het vermaarde profcriterium ophield te bestaan, ging Witkam verder als vrijwilliger bij de Omloop van Borsele. “Ik heb onder meer gevlagd en ben chauffeur geweest. Zelf wist ik altijd al, dat als ze me nodig zouden hebben in het bestuur,  ik dat zou doen. Het wielrennen heeft me nu eenmaal altijd getrokken”, vertelt de voorzitter.

Prachtig

Hij vindt de EPZ Omloop van Borsele een prachtig evenement. “Als organisatie zitten we na al die jaren nog in de lift en financieel kunnen we het goed bolwerken. We hebben de afgelopen jaren goed doorstaan.” Witkam denkt dat het mede komt, doordat ze flink heeft ingezet op sponsoring. Binnen de organisatie is er een gedeelte dat zich richt op de koers en een deel dat zich bezighoudt met de commerciële zaken. “Die splitsing werkt goed.”   

Grote namen

Ook dit jaar kent de wedstrijd een mooi deelnemersveld. Echt grote namen ontbreken bij de elite dames, doordat Luik-Bastenaken-Luik op de zondag na de Omloop van Borsele wordt verreden. “Maar we zitten met 155 deelnemers gewoon vol”, zegt Witkam. “Dat vind ik een knappe prestatie.”

Landenteams

Bij de junior-vrouwen rijden er zoals altijd niet alleen sponsorploegen, maar ook landenteams mee. Dit keer onder meer uit België, Frankrijk, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Litouwen en Wit-Rusland. “Het mooie aan onze driedaagse, uniek in Europa voor junior-vrouwen, is dat je ze bij ons ziet koersen en later uitgroeien tot elite. De Britse Hannah Barnes en Laura Trott zijn mooie voorbeelden. Zij konden alleen de kampioenen worden, doordat ze als junior wedstrijden konden rijden zoals de onze.”

Meer informatie over het deelnemersveld, de ritten en de start- en finishtijden is te vinden op de website www.wielercomite-sheerenhoek.nl.


 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief