'We willen het meer dan goed doen, anders niet'
Foto: Joop Zoeteweij

'We willen het meer dan goed doen, anders niet'

  Sport

KLOETINGE - Als het over voetbalvereniging Kloetinge gaat, gaat het vaak over het eerste elftal van de mannen en de ambitie van de club om naar de hoofdklasse van het zaterdagvoetbal te promoveren. Daar komt vanaf komend seizoen verandering in. De Bevelandse vereniging zet in op het vrouwenvoetbal. "Als club moeten we ze het podium geven dat ze verdienen", zegt voorzitter Jan-Kees de Bruine.


Bij de mannen stond alles dit seizoen in het teken van ‘Project 2020’, ofwel promoveren naar de hoofdklasse. De komende jaren komt daar ‘Project 2022’ bij, De Bruine legt het plan in grote lijnen uit. "De wens is om vanaf 2022 in de leeftijdscategorieën MO11, MO13, MO15, MO17, MO19 en de vrouwen minimaal één prestatief team en één recreatief team te hebben. Om dit te realiseren zoeken we naar geschikte trainers en bieden we opleidingen aan, zodat zij zich kunnen ontwikkelen." 

Booming

Vanzelfsprekend komt dit idee niet uit de lucht vallen. De voorzitter merkt al langer dat deze tak van sport ‘booming’ is. "Het is de snelst groeiende afdeling binnen onze vereniging. Dat heeft natuurlijk te maken met het succes van de Oranje Leeuwinnen. Dat is aanstekelijk en werkt als een sneeuwbal. Daarnaast spelen de jonge kinderen gemengd, gaan mee met hun broertje en komen zo in aanraking met het spelletje."

Populariteit

Toen Kloetinge door de KNVB als één van de 25 verenigingen in Nederland werd benaderd om door middel van een ontwikkelingsprogramma de sport nog meer een plaats te geven binnen de club, hoefden ze niet lang na te denken. "Gezien de populariteit en de stijging in het aantal leden verdienen ze meer aandacht en structuur. We kunnen de teams goed invullen, maar het ontbrak aan faciliteiten voor prestatieve teams."

Ervaringen

Om een goed beeld te krijgen van de huidige situatie, ging het team ‘ontwikkelingsprogramma meisjesvoetbal’ onder meer in gesprek met een aantal van de 140 voetballende meiden. Dat zorgde voor nieuwe inzichten, vertelt De Bruine. "Het was voor ons heel goed om te horen hoe zij het ervaren. Ze vroegen zich bijvoorbeeld af waarom ze nooit op het hoofdveld mochten spelen. Daar stonden we zelf nooit bij stil. Toen trokken we met zijn allen de conclusie dat als we er veel energie in steken, we het nog beter kunnen doen." Draagvlak voor het inslaan van een nieuwe weg was er voldoende. Vooral de scheidslijn tussen recreatief en prestatief moet duidelijker worden. "Per team steken er altijd twee of drie speelsters bovenuit. Die moeten de kans krijgen zich verder te ontwikkelen. Door met gelijkgestemden in een team te zitten wordt het voor alle speelsters leuker."

Kleedkamers

Kloetinge wil het meidenvoetbal in de regio op de kaart zetten en het niveau verhogen. Het zorgt zowel binnen als buiten de vereniging voor enthousiasme. "Ik hoor al geluiden dat er veel belangstelling is,. Het hoort bij ons als vereniging, straks loopt het hele gezin rond op het sportpark. Mooier kan toch niet?" Naast de prestatieve teams zijn de recreatieve teams belangrijk voor het verenigingsgevoel. "Met vriendinnen onderling voetballen hoort ook bij ons, daar zetten we net zo goed op in." Met meer teams en meer trainingen, krijgt de club vanzelfsprekend ook te maken met een drukker Wesselopark. De mogelijkheden qua uitbreiding zijn wat ruimte betreft beperkt, maar de voorzitter zit ook op dat vlak niet stil. "Kleedkamers moeten gescheiden zijn, maar we hebben ook meer velden nodig om op te trainen. Daarom zijn we in gesprek om van het hoofdveld een kunstgrasveld te maken, zodat daar ook kan worden getraind." 

Verbeterpunten

De Bruine vindt het mooi om te zien dat de speelsters zo betrokken zijn en hun mening hebben gegeven over verbeterpunten. Dat ze het vrouwenvoetbal net zo serieus nemen als het mannenvoetbal moge duidelijk zijn. "We willen het meer dan goed doen, anders doen we het niet. Hopelijk vervullen we in 2022 dezelfde functie voor meisjes, als we nu voor jongens doen. We gaan geen speelsters benaderen, maar iedereen die lekker wil voetballen, recreatief of prestatief, is van harte welkom.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>