Column Eugène de Kok: 'Rock Steady Crew'

  Column

Ik wist niet wat ik zag toen in 1983 de videoclip ‘Hey you’ van de Rock Steady Crew op televisie voorbij kwam. Ik keek naar een zangeres in een oranje jurkje met een kapsel dat veel weg had van dat van John de Wolf in zijn hoogtijdagen. In een decor vol graffiti keek ze samen met vriendinnen naar mannelijke dansers, die ongelooflijke capriolen uithaalden. Ze draaiden op hun hoofd, maakten salto’s en sprongen over en door elkaar heen. Het was een soort Grease 2.0. “Deze nieuwe, spectaculaire dansvorm noemen ze breakdance”, vertelde presentator Ad Visser van Toppop na afloop. Volgens hem zou breakdance best een nieuwe rage kunnen worden.


Zoals vaker had Mister Toppop het bij het rechte eind. Binnen de kortste keren probeerden mijn klasgenootjes en ik op wat uit elkaar getrokken, kartonnen dozen, onder begeleiding van hiphopmuziek uit een cassetterecorder, de ’moves’ uit de clip na te doen.

Het was geen succes. Zelfs de meest simpele trucjes bleken niet één, maar twee of drie bruggen te ver. We zouden heel veel uren moeten oefenen als we het een beetje wilden leren, zo realiseerden we ons. Al snel ruilen we het dansen dan ook weer in voor een zak knikkers en een voetbal.

Anderen niet. Breakdance was een blijvertje. Het is nu zelfs populairder dan ooit. Parijs wil het in 2024 op het programma hebben als ze de Olympische Spelen organiseert. Het zou het grootste sportevenement ter wereld ‘artistieker en meer urban’ maken. Ik fronste even toen ik het las, maar al snel was ik om. “Is het wel een sport?” zullen sportjournalisten zich afvragen. “Ja”, is het antwoord. Vraag het mijn oud-klasgenoten.

Net zoals Hakim Ziyech zijn vrije trap tienduizenden keren heeft geoefend, Anky van Grunsven jaren van haar leven heeft doorgebracht in de dressuurbak en Dafne Schippers dagelijks uren op de atletiekbaan staat, steekt Menno van Gorp, volgens de NOS kanshebber op een medaille in Parijs, al zijn energie in zijn sport. In die zin zijn de beste breakdancers niet anders dan andere topsporters. Bovendien is het supermooi om te zien. Kijk op Youtube nog eens naar 'Hey you' van de Rock Steady Crew en realiseer je dat de sport zich veertig jaar verder heeft ontwikkeld. Ik kan niet wachten tot 2024.

l 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714731254&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/breda&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief