Afbeelding

Column Hanneke Marcelis: 'Tradities '

Door: Hanneke Marcelis Actueel

Het is te ouderwets. Ze kosten ons te veel geld. Ze betalen geen belasting. En wat doen ze nou eigenlijk? Gezeur over het Koningshuis is rond 27 april al bijna net zo goed een traditie als de wapperende vlaggen en oranje tompouces dat zijn. Terwijl 99 procent van de bevolking gemoedelijk het bestaan van onze vriendelijke koning en zijn mooie familie aan het vieren is, is er altijd ergens in de randstad wel een groepje klagende mensen te vinden, Met als belangrijkste argument altijd weer dat gezeur over geld. Mij maakt het weinig uit wat het Koningshuis kost. Als ik het goed begrepen heb neemt het kabinet met die dividendbelasting een gokje wat ons land 1,4 miljard euro kan kosten. Nou, voor dat geld kun je een aardig paleis onderhouden hoor. Dan mag Willem van mij nog wel even blijven. Hij geeft ons voor het geld wat hij krijgt tenminste ieder jaar een vrije dag en een leuk feestje.

Maar ach. Sommige mensen willen gewoon graag tegen iedere traditie aanschoppen. Dus dan maar de Koning. Of nog beter. De Dodenherdenking. En nou is het zo dat wie klaagt over die miljoenen die de Koninklijke familie spendeert aan paleizen en luxe schepen ergens nog wel op wat begrip kan rekenen. Maar gaan schreeuwen tijdens die twee minuten waarin we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken. Dan is begrip ver te zoeken.

Toen ik las over de schreeuwactie op de Dam voelde ik dankbaarheid voor het feit dat ik uit een dorp onder de rivieren kom. Ver weg van de plek waar deze waar deze belachelijke ideeën leven. Want weet je hoeveel mensen ik tijdens Koningsdag op de vrijmarkt heb horen klagen over de kosten van het Koningshuis? Weet je hoe veel mensen ik heb horen zuchten en steunen over hoe achterhaald de monarchie is? En hoeveel van mijn vrienden #geen4meivoormij op hun sociale media delen? Juist ja. Geen één. Vrijdag ga ik naar de Dodenherdenking in mijn dorp. Daar speelt de harmonie het volkslied. Wat bekende dorpsfiguren houden een toespraak. De lokale scouting staat bij de vlag. De trompettist doet de taptoe. En misschien blaft er een hond. Of huilt er een baby. Hoor je een paar straten verderop een auto rijden. Maar verder is het stil. En zo hoort het.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief