Rietje Bos en Siep. FOTO JOHAN VAN GURP
Rietje Bos en Siep. FOTO JOHAN VAN GURP Foto: Johan van Gurp

Winkelierster Rietje Bos uit de Beekstraat

Door: Sandra Broosus Column

BREDA - De leukste winkelierster en de grootste NAC fan aller tijden Rietje Bos uit de Beekstraat alhier.

DOOR RINIE MAAS

Haar kruidenierswinkel in de Beekstraat was haar 'alles'. En NAC op de Beatrix en in het Rat Verleghstadion. Op de Beatrix heeft Johan van Gurp haar op een uniek moment gefotografeerd met Siep. Waar vind je door de tijden heen grotere fans van de geel zwarten? De maandag was voor Rietje even aangenaam. De winkeldeur ging van het slot. Leven in de brouwerij!

Bloemen
Haar winkel was méér dan haar alles. Hij was 'haar lust en haar leven', zoals de nichten en neven aan het levensboek dat ze schreef hebben toevertrouwd. Voor zover ik Rietje heb mogen kennen was dat ook onmogelijk. Want overal zagen de bedrijvige handen dat er werk te doen was. Eens had iemand op weg naar kantoor zijn tas laten staan. Geen eigenaar erop te bespeuren. Wat te doen? Rietje zette het bruin leren model in het zicht van iedereen. 's Middags reed een auto voor. Stapte burgemeester Merkx en Jan van den Dam uit met een bos bloemen. Voor de winkelierster. Ze waren getipt door een kennis van de gemeentesecretaris dat zijn tas bij Rietje Bos kon worden opgehaald, gevuld met vertrouwelijke stukken.

'Kind aan huis'
De zwerverij en het ontdekken van plekken in de stad was een heel natuurlijke situatie; wij voelden ons thuis op de Gasjes. Zodat Hans Canters, Adje Mouwen en Cees van Nispen op hun pleintje bleven. Uit voetbalden we tegen Vestkant en Westeinde. Als welp en verkenner van de William Doyle groep was ik 'kind aan huis ' bij Alex, René, vader en moeder en opa en oma Grimminck. Opgegroeid tot puber zondag pakten we een frietje bij Arntz op de hoek Hegelsomstraat/Dijklaan. Tijdens het wegbrengen van een bestelling is hij overleden. Hij zat dood in zijn auto weet Lia Melgert.

Vrij&Blij
Over haar wijk die tot de St. Anna parochie behoorde kan ze geen kwaad woord horen. 'Het was een heel sociale buurt. Er woonden voornamelijk jonge gezinnen en alle kinderen speelden met elkaar. Er waren gescheiden scholen voor jongens en meisjes. Wij gingen naar de St. Annaschool bij de zusters". Ze herinnert zich dat er voor de jeugd veel op touw werd gezet. Dat gebeurde door de kindervereniging 'Vrij en Blij', onbaatzuchtig geleid door echtpaar Gabriëls uit de Rietmakerstraat. De wijk had een vrolijke doorsnee van woningen en winkels. André van Hilst, bakkerij Ouwerling, Sint Anneke verkocht band en garen; snoepwinkeltje Verheijen, de grootgrutter Dirven. Aan de Dijklaan zat de groenteboer Roelands. Nog steeds wordt er geknipt bij Frans de Kapper. De winkel van Mark Benoist support NAC met shirts, dassen en speldjes. Het is een kindvriendelijke wijk. Bij TVC spelen méér dan 700 leden! Vrouwelijke vrijwilligers hebben aan de Kwakkelhutstraat een kinderspeelhoek gemaakt.

Verliefd
Iedereen kende Rietje Bos. Men zegt dat kinderen veel zien, de waarheid spreken en in hun onbevangenheid veel aan hen voorbijgaat. Maar toch niet die er een oogje op Rietje hadden. Want zij was ongetrouwd. Bij haar kwam veelvuldig een voorname heer. Ik hoor als kind nog zeggen: "daar gaat 'de collectant' weer bij Rietje binnen". De man was accountant. Op een dag had hij langer dan normaal Rietjes hand vastgehouden en gezegd: "Al m'n liefde wil ik jou geven". Hoewel stomverbaasd en zonder gevoelens in zijn richting zei Rietje vriendelijk doch zakelijk: "Ik zou graag willen dat ge m'n hand teruggeeft". Het is een klein doch tekenend item uit het leven van Rietje Bos die al verliefd was. Op haar kruidenierswinkel en NAC!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief