Afbeelding
Foto: J. Schulten

Zolang we ze blijven herdenken, blijven ze leven…

Door: Janny Mathijssen algemeen

BREDA - Paul Windhausen wordt geboren op 19 mei 1903 in Roermond en woont in Breda, waar hij kunstschilder is en werkt als leraar aan het Onze Lieve Vrouwelyceum. Tijdens de oorlog sluit hij zich aan bij de Ordedienst, de verzetsorganisatie die zich inzet voor de ordehandhaving zodra de Duitsers zijn verdreven.

Op 4 september 1944, Dolle Dinsdag, lijkt de bevrijding van Breda aanstaande; het geallieerde geschut vlak over de grens in België is dan al goed hoorbaar. Om de geallieerde opmars te ondersteunen, wordt door de Ordedienst een tijdelijke radiopost opgericht in de woning van boswachter Neefs op de Vloeiweide bij Rijsbergen. Paul wordt aangesteld als commandant over de verzetsgroep die de post bemant. Ze zijn slechts licht bewapend, want ze verwachten dat de geallieerden al over enkele uren zouden arriveren.

Het drama op de Vloeiweide
Juist op dat moment stokt de geallieerde opmars; de aanvoerroutes zijn te lang geworden en de troepen uitgeput. In de streek rond de Vloeiweide wordt het met de dag gevaarlijker door groepen Duitse soldaten die eerder voor de geallieerden zijn weggetrokken en nu standhouden.
Uiteindelijk wordt de radiopost ontdekt en op 4 oktober 1944 volgt de gewelddadige inval op de boswachterswoning. In het vuurgevecht loopt Paul op de Duitsers toe om vrije aftocht te vragen voor de boswachtersvrouw en haar kinderen. Paul wordt echter meteen neergeschoten. Zwaargewond krijgt hij van een Nederlandse SS’er het genadeschot. Hij is 41 jaar oud geworden.
Direct na zijn dood wordt de woning in brand gestoken; mevrouw Neefs-Koijen en drie van haar kinderen komen om het leven, samen met vijf verzetsstrijders. Acht andere verzetsstrijders worden gevangengenomen en een dag later in het Mastbos bij Ginneken geëxecuteerd.
Postuum is Paul gedecoreerd met de Bronzen Leeuw en de weg waaraan het Onze Lieve Vrouwelyceum ligt, draagt zijn naam. Hij is één van de ruim tweehonderd militairen en verzetsstrijders uit de huidige gemeente Breda die in de strijd zijn omgekomen.

Digitale eregalerij
In september 2019 is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Noord-Brabant begon. Om dit te herdenken, presenteert het BHIC dat najaar samen met de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers. Op de site www.brabantsegesneuvelden.nl hebben we hiervoor bijna 1900 Brabantse gesneuvelden in beeld; slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en alle volgende militaire conflicten.
Help ons alsjeblieft en geef iedere Brabantse gesneuvelde een gezicht en een verhaal. In de eregalerij willen we zoveel mogelijk Brabantse gesneuvelden met een foto én een verhaal vereeuwigen. Velen van hen stonden voor moeilijke keuzes, anderen hebben onvoorstelbaar geleden. Allemaal verdienen ze het dat hun verhaal verteld wordt, hoe heldhaftig of bescheiden ook.
Ga voor meer informatie of om direct te reageren naar www.brabantsegesneuvelden.nl
Bellen kan ook: (073)6818500 (op werkdagen) of mail naar info@brabantsegesneuvelden.nl.


Bron: J. Schulten, De radiopost van de Ordedienst in Rijsbergen. Achtergronden van het drama op de Vloeiweide, Jaarboek De Oranjeboom 47, 1994. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief