Afbeelding
Foto: O. Schönherr

Historische foto vanaf het Oranjeplein in de jaren 30

Door: Janny Mathijssen algemeen

BREDA - Historische foto van de fraaie Ceintuurlaan en het Nassauplein genomen vanaf het Oranjeplein in de jaren 30.

Toen in Breda het tracé van de Zuidelijke Rondweg omstreeks 1930 vaststond, werd begonnen met de bebouwing van de parallelwegen. De nieuwe straat tussen het Oranjeplein en de Ploegstraat kreeg de naam Ceintuurlaan. Na de bevrijding werd deze gewijzigd in Franklin Rooseveltlaan. Tot in de jaren zestig bleef het een riante woonstraat, met een breed plantsoen in het midden. De doorbraak naar het Oranjeplein kwam tot stand in de jaren 1934-1937, door afbraak van de huizenrij aan de oostzijde. Op deze foto zien we het Saksen Weimarplein, dat echter van 1933 tot 1942 Nassauplein heette. In de jaren 60 werd de bijzonder fraaie laan getransformeerd tot de Zuidelijke rondweg. Een snelweg dwars door de stad die heden ten dage nog steeds tot politieke conflicten leidt. Het gaat daarbij in de gemeenteraad over ondertunneling, geluidswering en luchtvervuiling.


Maar het begon als volgt
De Ceintuurlaan was in 1930 ontworpen als een parkway naar Amerikaans voorbeeld door ing. W.F. Schaap als onderdeel van het gemeenschappelijk uitbreidingsplan van Breda, Ginneken en Bavel. Eind 19e eeuw werd in New York de eerste parkway aangelegd met gescheiden banen voor voetgangers, fietsers, ruiters en koetsen. Het idee van een parkway werd later in vele plaatsen overgenomen, Meestal werd dan het centrum van de stad verbonden met parken via een “plezierige” weg. Dit gebeurde In de jaren 30 in de V.S. als onderdeel van de New Deal, een economisch stimuleringsprogramma. Het antwoord van President Roosevelt op de economische en financiële crisis die in 1929 begon na de beurskrach van New York. Het einde van “the roaring twenties”.

Wie heeft meer informatie
De Heemkundevereniging Paulus van Daesdonck is bijzonder benieuwd of u meer informatie heeft over de historie van deze bijzondere laan. Wij kijken uit naar uw bijdrage via info@paulusvandaesdonck.nl of rechtstreeks bij ons museum aan de Pennendijk 1 te Ulvenhout. Voor meer informatie kunt u altijd terecht op onze website en Facebookpagina. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief