Afbeelding

Column Hanneke Marcelis: 'Vogeltje'

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

'Wat is het warm he? De mussen vallen van het dak'. Persoonlijk dacht ik dat dit gewoon een stom gezegde was. Want die mussen vallen niet écht ineens dood neer wanneer het een beetje warm is. Met die illusie leefde ik tot afgelopen week. Maar daar kwam een abrupt einde aan toen ik een doffe plof hoorde en er naast mijn achterdeur ineens een dood vogeltje lag.

Met afschuw keek ik naar buiten. En er was maar één logische eerste reactie mogelijk: papa roepen. Want daar zijn vaders voor. Die slaan spinnen dood. Tillen je zware spullen de trap op. En verwijderen dode vogeltjes uit je achtertuin. Maar helaas was daar een kink in de kabel. Ik moest een paar maanden geleden namelijk zo nodig mijn eigen huis kopen. En dan is papa er niet meer. En nou had ik hem kunnen bellen. En mijn vader kennende, zou hij nog gekomen zijn ook. Maar het was mijn eer te na. Ik ben volwassen. Ik heb een huis. Ik ruim mijn eigen dode vogeltjes op. Gelukkig was ik niet alleen thuis. Dus met twee man sterk startte het project 'vogel verwijderen'.

Met militaire precisie werden de taken verdeeld. De deksel van de gft-bak zetten we wijd open. De één ging naast het dode diertje klaar staan met een schep. Ogen dichtgeknepen. Looproute naar de kliko al uitgedacht. De ander kreeg de bezem. En dus ook de nare taak om het beestje op die schep te vegen. Een goed doordacht plan. Want hoe onhandig het er misschien ook uitzag, het leidde wel tot het gewenste resultaat: een doffe plof in de gft-bak, waarvan de deksel gauw werd dichtgegooid.

Toen ik dit heldhaftige verhaal een dag later vertelde op kantoor, keek mijn collega mij vermaakt aan. "Je weet dat je dode vogeltjes helemaal niet in de kliko mag gooien?" Nou nee, was mijn stomverbaasde antwoord. Dat weet ik niet. Waar had ik het beestje anders moeten laten? Dode dieren moeten bij het afvalscheidingsstation ingeleverd worden. Dat is het antwoord wat de afval-website waar Google me naar verwees me vertelde. Nou heb ik geen flauw idee wat een afvalscheidingsstation is. Of waar ik die kan vinden. En is de kans dat ik het dode diertje weer uit mijn gft-bak ga vissen is sowieso nihil. Dus deze mus heeft pech. En de volgende keer bel ik papa wel.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief