Kees met de Feyenoord Encyclopedie! FOTO RINIE MAAS
Kees met de Feyenoord Encyclopedie! FOTO RINIE MAAS Foto: Rinie Maas

Kees Rijvers in voetbal-encyclopedie, de F van Feyenoord

Door: Sandra Broosus Column

'Ik was prof: Feyenoord haalde mij met reden binnen'

BREDA - Kees Rijvers speelde 3 jaar voor Feyenoord. Niet bekend? Vanaf nu weet het in den lande jong en oud. Kees is opgenomen in de pas uitgekomen voetbal-encyclopedie van de F. van Feyenoord.

DOOR RINIE MAAS

"De binnenspeler Cornelis Bernardus (Kees) Rijvers (Breda 1926) kwam in 1957 van Saint Etiënne naar Feyenoord. Hij had zijn naam toen al gevestigd", vertellen 'voetbalprofessor' Jan Oudenaarden en Paul Groenendijk. "Rijvers speelde bij Feyenoord voornamelijk als linksbinnen en vormde de vleugel met Coen Moulijn. Hij bleef drie jaar bij Feyenoord en keerde daarna terug naar Saint Etienne". Voor de club speelden hij 96 competitiewedstrijden en zes bekerwedstrijden. Hij scoorde 38 competitiedoelpunten 4 doelpunten voor de beker. En dan volgt een leuke interpretatie die deze voetbalwetenschap kenmerkt: dat de club flinke stappen vooruit maakte. Dankzij onze Kiske Rijvers.

Abe

Voor zijn vertrek naar Frankrijk als prof speelde Kees Rijvers bij NAC en had negentien interlands op zijn naam staan. Als Feyenoorder kwamen er nog eens 14 bij. Dat begon, volgens Antje in 't Veld, zijn kleinkind en biografe in 1959 met genoemde reeks. Abe Lenstra was zes jaar ouder en speelde zijn laatste wedstrijd. "Het Gouden Binnentrio bleef iets van vóór het Nederlands profvoetbal". Kees, de beste linksbinnen van Nederland, vond men. We herinneren dat hij het kampioenschap van Feyenoord miste in 1961. De gevolgtrekking van de auteurs liegt er niet om. "Dat was sneu; met Rijvers steeg het spelpeil van Feyenoord". En een heleboel meer staat het in dit verrukkelijke boek genoteerd. De wedervaardigheden van al die grote spelers. Moulijn, Kindvall, Rijvers en nog veel meer feiten en grote namen. Zelfs dat Piet Romeijn als eerste de scheids zijn naam gaf: 'hondenlul'.

Jaloezie

Kees Rijvers over die periode in de biografie Prof. van kleindochter Antje Veld: "Ik was in Frankrijk enorm gegroeid als speler. Feyenoord had mij binnengehaald als een grote jongen met een bijbehorend contract. Dat zorgde voor jaloezie binnen de ploeg. De verschillen tussen de contracten waren te groot. Dat merkte ik al toen ik op de eerste training met mijn Simca gezinswagen aan kwam rijden terwijl verder iedereen op de fiets kwam. Die auto heb ik daarna meteen weggedaan".

Visie

Cor Kieboom, de ere-voorzitter van Feyenoord is de man met visie, een voorzitter die onder stress het beste voor de club eruithaalt. Zoals het contract met Rijvers maar ook de dwalende KNVB die hij onder vuur neemt. Waardoor in 1954 in ieder geval semi-prof voetbal wordt gespeeld, al is het niet naar de zin van Kees. Hij sluit in 1963 zijn voetballoopbaan af bij NAC. Zo puur als Kees het spel onder een wolkeloze hemel speelt zo anders is dit thuis waar de zorgen over de gezondheid van de kinderen toenemen. De dochters moeten helaas met een spierziekte door het leven. In deze zomer 2018 met grote hitte belet dat Kees niet dochterlief in Oosterhout te bezoeken op de fiets. Met Annie gaat hij naar Lourdes. Het is een wonder hoe man en vrouw tegenslagen pareren èn dragen.

Oranje

Kees over zijn aanvaringen in het Nederlands elftal, woorden die worden vertolkt door zijn biograaf. "Ir Ad van Emmenes zag dat Kees na Frankrijk in Oranje veranderd was. Hij had moeite zich aan het Nederlandse semi-professionele spel aan te passen. Kees Rijvers; "Dat was ook zo. In Frankrijk was ik de man; een topfiguur. Voetballer van het jaar. Daar keken ze tegen me op. Ik heb daar nooit drukte over gemaakt. Maar het was wel zo". Antje: "Toen hij terugkwam bij het Nederlands elftal voelde hij met de ervaring die hij in Frankrijk had opgedaan zich niet minder dan Faas (Wilkes) en Abe (Lenstra).

Zegel!

Ad Van Emmenes: "Als anderen niet meededen bij balverlies raakt hij geïrriteerd". Kees put uit zijn herinnering over het gouden binnentrio in het Nederlands elftal. Hardwerkend zei hij in het veld waar het op stond. "Wanneer Abe of Faas voorin de bal verloren en ze liepen vervolgens niet, dan speelde ik hen minder aan. Om ze wakker te krijgen. In het verleden dacht ik te weinig aan mezelf; ik werkte teveel voor een ander. Dat ging ten koste van mijn eigen kwaliteit. In Frankrijk heb ik leren doseren. De conditie die ik daar heb opgedaan, ben ik maximaal blijven gebruiken toen ik weer terugkwam in Nederland. Deden die twee niet mee dan liep ik me niet overhoop". Kees staat in boeken, tekent boeken in en wordt in Idolen en Iconen misschien wel 'de beste van NAC' genoemd.

Vriend Hein van Gastel merkt op dat Kees voor hem en Ria intekende "dat hij met groot plezier met hem heeft samengevoetbald". "Zo mooi en eenvoudig: een blijvende zegel op onze vriendschap!". Interview volgt!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief