Afbeelding

Column Hanneke Marcelis: 'Brandmelders'

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

De dag van de dolfijn. De dag van de bestrijding van de armoede. De dag van krachtenbundeling tegen stofwisselingsziekten. Ze vallen allemaal op 17 oktober. Wist jij het? Ik niet in ieder geval. Het benoemen van een datum tot 'De dag van' is een populaire manier om aandacht te krijgen voor een onderwerp. En terecht. Want vaak werkt het. Maar daardoor is het bijna niet meer bij te houden welke dag het nou eigenlijk is. En dan heb je ook nog van die onderwerpen die aan één dag niet genoeg hebben. En daarbij spant brandveiligheid de kroon. Voor het onderwerp is 24 uur niet voldoende. Of een weekend. Of een week. Nee. De brandpreventieweken vullen de hele maand oktober. Is dat niet een beetje overdreven?

Bij mij thuis zit het wel goed met de brandveiligheid. Mijn schoonmoeder zit bij de brandweer, dus het uitzoeken en plaatsen van de brandmelders heb ik met een gerust hart aan haar overgelaten. Verder staat er geen rotzooi in mijn gang of op de trap, en rookt er niemand. Dus een gesprek met een brandweerman over de veiligheid van mijn woning durfde ik wel aan te gaan. ,,Wist je dat je telefoonoplader de netspanning van 230 volt omzet naar 5 volt, ook wanneer je telefoon er niet aan ligt? Daar komt enorm veel hitte bij vrij. En wist je dat laptop's via de onderkant hete lucht lozen, dus dat je ze nooit op een dekbed of kussen mag laten liggen?" Beduusd dacht ik aan mijn laptop die thuis op mijn stoffen bank lag. Aan de opladers onder mijn bed, die zo lekker makkelijk altijd in het stopcontact zitten. Ondertussen ging de brandweerman in razend tempo door. ,,En veel mensen hebben gelukkig brandmelders op hun vluchtroute in huis hangen. Maar als je ze nooit test, is dat schijnveiligheid. Wanneer heb jij ze voor het laatste getest? En als je in een panieksituatie bij je gesloten voordeur aankomt, heb je de sleutel dan ook voor het grijpen liggen? Of moet je die dan nog ergens gaan zoeken, terwijl je huis zich met rook vult?" Heel veel meer dan "Oh. Ehm. Ja, goed punt", wist ik niet uit te brengen.

Inmiddels heb ik mijn huis nog maar eens kritisch onder de loep genomen. Mijn huissleutel ligt voortaan op mijn nachtkastje. Opladers gaan uit het stekkerblok wanneer ik de deur achter me dicht trek. En ik heb mijn brandmelders getest. Toch niet zo overdreven. Die brandpreventieweken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief