Achterkant kapel. FOTO STADSARCHIEF BREDA
Achterkant kapel. FOTO STADSARCHIEF BREDA Foto: Stadsarchief Breda

'Verwaarloosde achterkant St. Joost Kapel omvormen tot hofje en stilteplek'

Door: Sandra Broosus Column

BREDA - De achterkant van de St. Joostkapel, op de plek van de 18e eeuwse begraafplaats omvormen tot St. Joosthofje, een stilteplek in het hart van de stad. Het is de droom van auteur Jacques Jespers.

DOOR RINIE MAAS

En de droom mag dan nog geen werkelijkheid zijn het uitgewerkte plan is er. Het is een grondplan van de schrijver als supplement van het prachtige boekje Van Sint Joostkapel naar Mariakapel Breda 1300-1947. Waarin niet alleen de kapel wordt beschreven maar ook alles wat er op dit zes jaar oude perceel dienst heeft gedaan: drie eeuwen kerkhof (!); schoolgebouw (1884); Moosmarij; moestuin; optie voor de gasfabriek, Kunstacademie St. Joost en thans eindeloos zwart asfalt voor parkeren.

Duivenpoep

Vaak brengt een jeugdherinnering over een dierbare plek, zelfs als de achterkant pijn doet aan de ogen, ons in beweging. Dat is voor wat betreft de kapel ook zo bij Jacques Jespers. Hij vertelt: "Als vierjarig manneke werd ik in mei 1947 door mijn ouders meegenomen naar de nieuwe Mariakapel in de Ginnekenstraat, welke kort tevoren was ingewijd. Voor mijn vader, geboren in de Ginneknstraat in 1905, had deze Mariakapel een bijzondere betekenis. Een kaarsje opsteken was voor hem ritueel"… Als voorloper van hen die anno 2019 zes dagen in de week hun zorgen toevertrouwen aan Maria. "Een vanzelfsprekendheid was dus een bezoekje aan de kapel als mijn ouders vanuit Overa in de stad inkopen deden". Tot zover Jacques die na de oorlog zijn leven deelt met een Poolse soldaat als lid van het gezin omdat ze niet terugmogen naar hun communistische vaderland. De inwijding door bisschop Hopmans van de St. Joostkapel tot Mariakapel in 1947 is voor de super gedreven stadsschrijver, zonder twijfel, achteraf een schepje erbovenop om al zijn inzet te geven om dit voor veel Bredanaars kostbare erfgoed te behoeden. Hij volgt over de kapel alles op de voet. Het vangen van duiven op zolder; de schoonmaak door Hans Veels van de planken met duivenpoep. Niets ontgaat hem. En in de jaren van het heden botst hij tegen een schromelijk verwaarloosde achterkant.

Droom

Er zijn ontwikkelingen. Ik krijg als chroniqueur van het heden een bericht binnen dat er een goede dialoog komt met belanghebbenden en de nabije omgeving om vervolgens het plan ook concreet uit te werken…ook het St. Joosthofje is een droom uit de wedstrijd 'Droom Breda' om de 'rotte plek achter de Mariakapel om te toveren tot een stilteplek. Een hofje vraagt uiteraard ommuring, maar ook toegankelijkheid en dus ook beheer. Zo zijn er nog veel vragen te beantwoorden maar de stemming is intussen zeer positief". Het bericht is afkomstig van Dimensie Vier en Stadslab Breda. "Nooit iets van gehoord of over gehoord", reageert Jespers. "Misschien kunnen ze wat betekenen".

Blind Walls

Zijn eigen bericht dat hij bijvoegt is van andere poeier. Het is recht toe rechtaan en liegt er niet om. "Dimensie Vier en Stadslaborant die meewerken, zou mooi zijn…. Ik weet alleen niet wat het inhoudt. Het gangetje opzij van de kapel vanaf de Ginnekenstraat heb ik dankzij veel vuilniszakken schoongemaakt, zodat het weer toonbaar is. Het "openbare toilet" achter de kapel wil ik binnenkort ook opruimen. Ik heb contact opgenomen met "Blind Walls" voor een artistieke invulling van de hoge dwarsmuur, die het hofje mettertijd moet afsluiten. Ook is een vriend van de Historische Verzameling op de KMA bezig een schitterende 3D-tekening te maken van het hofje. De man kan dat fantastisch goed, getuige wat hij al voor me gedaan heeft in het boek "De redding van Reduit B".

Draagvlak

"Eindelijk heb ik dan iets min of meer concreets om te presenteren. Ten slotte probeer ik zoveel mogelijk organisaties enthousiast te krijgen voor mijn plan (VVV, Gouden Cirkel, wijkraad Centrum, Gilde De Baronie enz.) voor een breed draagvlak. Dat lukt best aardig. Mijn boekje over de Mariakapel werkt hierbij erg goed mee. De contacten, die ik tot nu toe met de gemeente heb, zijn - zoals ik pas als term in de krant las – "stroopvergaderingen" gebleken. Ik hoor er niets meer over. Fijn dat je meedenkt. Want het moet lukken! Gelukkig heb ik ook goede contacten met het Bisdom (voor een deel is het hun grond), misschien helpt het dat ik op zaterdag beheerder van de kapel ben"….

Boom

Wat jaren verder… Het is meimaand, Mariamaand. In een van de achtertuinen van de Ginnekenstraat, vlakbij de St Joostkapel staat een kersenboom in bloei. Nog even en dan zullen de bloemsems door de zon worden gestoofd worden tot een verrukkelijke vrucht. De mussen moeten eruit gejaagd worden. En…. de uitbundig bloeiende boom kijkt met trots op de eeuwenoude St. Joostkapel, althans de achterkant daarvan; dat is de gerealiseerde droom van Jacques Jespers. Wordt vervolgd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief