Afbeelding

Politievriendenclub IPA bestaat veertig jaar

Algemeen

BREDA - IPA (International Police Association) is een wereldwijde politievereniging met zo’n 420.000 leden in 63 landen. Sectie IPA-Nederland heeft 6500 leden is verdeeld in 21 districten waaronder De Baronie van Breda, die deze maand veertig jaar bestaat.

Om precies te zijn op 8 maart 1977 is het district IPA-district De Baronie van Breda opgericht. Dit omdat veel leden in het voormalige IPA-district West-Brabant in Breda en omstreken. woonden. Het waren voornamelijk mensen van de gemeentepolitie Breda en van de Koninklijke Marechaussee die de oprichting van het 25e IPA-district nastreefden. Ger Roebroeks, voorzitter en lid van de gemeentepolitie Breda ging met zijn medebestuurders onder wie Jaap Mazer, voortvarend te werk.

Logeren Onder het in het Esperanto gestelde motto ‘Servo per Amikeco’ (dienen door vriendschap) werden vriendschapsbanden gesmeed met IPA-verenigingen in Duitsland (Braunsweig), Frankrijk (Parijs), Engeland (West Mercia) en België (Lichtaard en Antwerpen). “Bij deze ontmoetingen logeerden de bezoekende buitenlandse collega’s bij leden van de ontvangende vereniging. Het waren altijd leuke, gezellige en leerzame ontmoetingen die de politieman van toen even weghield van de waan van de dag. Bovendien, je kon zonder enige gêne een vreemde taal beoefenen,” weet René van Leemput, oudste en scheidend bestuurslid van het district te vertellen.

Schaalvergroting Het verenigingsleven kampt met een tekort aan bestuurders. Zo ook IPA-Nederland. De voormalige districten West-Brabant en Brabant Midden moesten zich daarom in het laatste decennium opheffen. De achterblijvende leden sloten zich aan bij het jubilerende district De Baronie van Breda. “De afstanden spelen niet meer zo’n grote rol als in de jaren ’70,” zegt Kees Adamczak, voorzitter van het district. “Daarbij: schaalvergroting vindt overal plaats. De politie is daar een goed voorbeeld van. Dat is niet erg, zolang het maar bestuur- en beheersbaar blijft, maar de grens komt zachtjes aan wel in zicht,” waarschuwt hij.

Toekomst Ging het voorheen voornamelijk om de internationale contacten, nu richt IPA-Nederland en daarmee ook district Baronie van Breda zich naast de bestaande sociaal-culturele activiteiten meer op educatie en onderzoek. Ook wil de vereniging een belangrijke bijdrage leveren aan de professionaliteit van (jonge) politiemedewerkers. Het voornemen is om ook gericht onderzoek te (laten) doen en publicaties uit te brengen over politie gerelateerde onderwerpen.

Professionaliteit Adamczak: “In die zin hebben wij als district al een lezing gehad van de Belgische politiecommissaris Alain Remue over de zaak Dutroux en van Jaco van Hoorn, leider onderzoek naar de schietpartij in het winkelcentrum van Alphen aan de Rijn. Internationaal heeft de IPA In Gimborn (Duitsland) een educatief centrum waar politiemensen uit de deelnemende landen politie gerelateerde seminars kunnen volgen. Kortom: we zetten ons in op het verhogen van de professionaliteit van politie, Koninklijke Marechaussee, Douane, Openbaar Ministerie, AID en andere opsporingsinstanties.” BIJDRAGE HENK KETELAAR / FOTO CEES V.D. HEUVEL

IPA-Nederland In 2018 bestaat IPA-Nederland 65 jaar. Dan organiseert zij het Wereldcongres. Het 40-jarig jubileum van het district De Baronie van Breda wordt met de leden in Oosterhout gevierd bij Gasterij De Seterse Hoeve op zaterdag 20 mei. Meer info: www.ipa-nederland.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief