Paul Henken viert 25-jarig jubileum bij parochie Ulvenhout

ULVENHOUT - Zijn aanstelling deed indertijd wat stof opwaaien. Paul Henken was pas 24 jaar toen hij als dirigent en organist aan de leiding kwam te staan van het vrouwenkoor van de parochie van Ulvenhout. Het koor is inmiddels gemengd en de parochie is samengegaan in de Heilige Familie, maar Paul Henken is nog steeds iedere week met veel enthousiasme in de repetitiezaal te vinden. Komende zondag viert hij zijn 25-jarig jubileum bij het koor.


Paul Henken is niet weg te denken uit de Bredase kerkgemeenschap. Naast zijn werk voor het koor in Ulvenhout is hij ook regelmatig te vinden in de kerk van Prinsenbeek, de Antoniuskathedraal in het centrum, de Laurentiuskerk in het Ginneken, de Mariakerk in de IJpelaar, de Sacramentskerk in de Zandberg en in het Begijnhof.

Onvermijdelijk “Mijn ouders hebben elkaar ontmoet op het conservatorium”, vertelt Henken. “Al van kinds af aan kwam ik in kerken en zat ik achter orgels. Het was eigenlijk onvermijdelijk dat ook ik verder zou gaan in de muziek.” Henken volgde een opleiding tot organist. De ‘koning der muziekinstrumenten’ noemt hij het zelf. Bij het kerkkoor van Ulvenhout houdt hij het niet alleen bij het bespelen van het orgel, daar dirigeert hij tegelijkertijd ook de zangers en zangeressen. “Dat gaat dus met veel hoofdbewegingen en blikken”, lacht hij, “Want ja, mijn handen heb ik al nodig.”

Ulvenhout Toen de organist 25 jaar geleden in Ulvenhout begon, bestond het kerkkoor alleen uit vrouwen. Sinds zes jaar zijn ook mannen welkom om mee te doen. “Dat geeft veel dynamiek”, legt Henken uit. Hij roemt de zangers en zangeressen om hun eigenzinnigheid en gedrevenheid, en zangcoach en dirigent Lieke Sweens om de hulp die zij sinds een jaar biedt. Ondanks dat de leden allen amateurs zijn, ligt het niveau hoog. “We brengen echt kwaliteit, daar ben ik trots op. We halen het maximale eruit.”

Dromen Bij de vraag of hij nog grote dromen heeft voor het koor moet Henken lang nadenken. “Het mooiste zou toch zijn om meer leden te krijgen”, besluit hij uiteindelijk. Zoals overal in de kerkgemeenschap blijft nieuwe mensen betrekken lastig. Nieuwe leden zijn dan ook van harte welkom. “Het enige wat we eisen is dat je een beetje muzikaal bent. Het is niet eens nodig om noten te kunnen lezen”, legt hij uit. Ondanks dat de ledenaantallen de afgelopen jaren wat zijn afgenomen, is de vraag naar het koor nog steeds groot. “Zo zingen we behalve in de kerk ook iedere vierde zaterdag van de maand in De Donk en treden we regelmatig op verzoek op.”

Jubileumviering Ter ere van het jubileum van Henken wordt er komende zondag een bijzondere mis in de kerk van Ulvenhout gehouden. Niet alleen zal het koor die dag voor de eerste keer het nieuwe Onze Vader, wat Henken op muziek heeft gezet, ten gehore brengen. Ook wordt de door Henken gecomponeerde Hendrikusmis gespeelt. “Die mis heb ik zelf gemaakt en vernoemd naar mijn vader. Ik kijk ernaar uit om die voor de eerste keer aan mensen te laten horen”, legt hij trots uit. De mis start om 11.00 uur en aansluitend is er een koffiemoment waarbij bezoekers de jubilaris kunnen feliciteren. BIJDRAGE PLUS FOTO HANNEKE MARCELIS 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714731254&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/breda&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief