Logo internetbode.nl/breda


Voormalige gevangenis De Koepel wordt FutureDome

BREDA - Het in het centrum van Breda gelegen complex De Boschpoort - beter bekend als De Koepel - krijgt een tijdelijke bestemming om leegstand te voorkomen. Onder de naam FutureDome kunnen startende ondernemers, kunstenaars, vrijwilligers, gezelschappen, instellingen en organisaties er de komende twee jaar uiteenlopende activiteiten ontplooien.


Asielzoekers bevolkten, zoals door de verschillende overheden afgesproken, maar liefst twee jaar lang De Koepel. Sinds het vertrek van de laatste asielzoekers begin oktober echter is het buitengewoon stil in en rond de gevangenis. Om leegstand van de Koepelgevangenis in Breda en het terrein er omheen te voorkomen, is een creatieve oplossing uit de hoge hoed getoverd: startende ondernemers, kunstenaars, vrijwilligers, gezelschappen, instellingen en organisaties zullen er de komende twee jaar tal van activiteiten ontplooien. Ook inwoners van Breda kunnen daar gebruik van maken of er aan meedoen, zo meldt het Rijksvastgoedbedrijf.

Overleg

Dit alles onder de naam FutureDome, een community die een bijdrage levert aan de stad. Het blijft de bedoeling dat de voormalige gevangenis te koop komt. Het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente overleggen over wat de uiteindelijke bestemming wordt. Het duurt echter zeker nog twee jaar voor het zover is. VPS Nederland, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het beveiligen, beheren en onderhouden van alle typen leegstaand vastgoed, heeft van het Rijksvastgoedbedrijf de opdracht gekregen het tijdelijke gebruik van De Koepel te organiseren.

Thema’s

De tijdelijke activiteiten worden uitgesplitst in thema’s als educatie (bijvoorbeeld bijles voor scholieren, computercursussen voor 50- plussers en opvoedondersteuning voor ouders), cultuur en creativiteit (ruimte voor bijvoorbeeld beeldend kunstenaars, vormgevers, theatergroepen, verenigingen, fotografen en filmmakers) en de toekomst van stad en omgeving (ruimte voor bijvoorbeeld ondernemers, ontwikkelaars, architecten en planologen). Andere thema’s zijn zorg (onder professionele begeleiding krijgen mensen die minder zelfredzaam zijn een veilige leefomgeving), innovatie en duurzaamheid (ruimte voor vernieuwende diensten en producten, milieu, ecologie en toekomstgericht denken) en sport, spel en beweging (zoals lessen, clinics, sportmassage, fysiotherapie, voedingsadvies).

Woonfunctie

VPS wil een deel van de panden beschikbaar stellen voor tijdelijk gebruik door ondernemers, zowel startups als gevestigde bedrijven en zowel profit als non-profit organisaties. Daarnaast is VPS voornemens om - als onderdeel van het thema zorg -een aantal gebouwen op het terrein in te zetten voor een bijzondere, tijdelijke woonfunctie. De organisatie is hiertoe momenteel in gesprek met verschillende professionele zorgpartijen die zich richten op de tijdelijke huisvesting, verzorging en begeleiding van kwetsbare mensen die verminderd in staat zijn de regie over hun eigen leven te voeren. De tijdelijke activiteiten moeten wel passen binnen het geldende bestemmingsplan en binnen het beleid van de gemeente, zo meldt het Rijksvastgoedbedrijf. FOTO ADDO SPRANGERS

Aanmelden

Tot 1 december heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) het complex nog in gebruik. De asielzoekers hebben zoals bekend begin oktober azc De Boschpoort al verlaten. VPS Nederland gaat vanaf 1 december van start met het organiseren van de tijdelijke invulling. Startende ondernemers, kunstenaars, vrijwilligers, gezelschappen, instellingen en organisaties die interesse hebben in het gebruik van een ruimte op deze locatie kunnen zich aanmelden op www.futuredome.nl.<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714731254&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/breda&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief