Pieter Braun blijft AV Sprint trouw

BREDA - Pieter Braun (22), bij AV Sprint opgegroeid van pupil tot een tienkamper van nationale betekenis, heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro en voor de WK Peking. Zijn prestaties maakten zo’n indruk op de jury van het Bredase Sportgala dat hij tot sportman van het jaar 2014 werd gekozen.


Eerder al is Pieter als 14-jarige junior atleet in 2007 tot het Bredase sporttalent van het jaar gekozen. De Olympische slogan: Citius, Altius, Fortius is zeker op hem van toepassing. Als 9-jarige pupil was al op zijn lijf geschreven. Steeds sneller, hoger, sterker. Dat is wat hij wil op alle atletiek onderdelen. Op nationaal niveau staat alleen zijn trainingsmaatje en nationaal kampioen Eelco Sintnicolaas, voor hem op de NK lijst van tienkampers.

Droomgrens Zijn droom om ooit eens over de grens van 8100 punten te gaan maakte hij dit jaar waar op de prestigieuze Meerkamp in Götzis, Oostenrijk. In totaal scoorde hij daar 8197 punten meer dan genoeg om straks mee te doen aan de WK in Peking en Olympische Spelen in Rio. “Behalve bij het speerwerpen viel In Götzis alles op zijn plek,” zegt Pieter. “Omdat ik een wat vermoeid was heb ik toen geforceerd geworpen in plaats van op de automatische piloot. Maar hoe dan ook, ik heb een flinke stap gemaakt, eentje die ik in 2017 had willen zetten. Dus ik ben hier heel erg blij mee,” stelt hij tevreden vast.

Gedreven Normaal gesproken traint Pieter op het Nationaal Sportcentrum Papendal. Maar op deze zaterdagochtend is hij bij AV Sprint om krachtoefeningen te doen. “Ik ben nog steeds lid van AV Sprint en zal dat ook blijven,” laat Pieter desgevraagd weten. “Bij Sprint hebben ze mij ontdekt. Vooral Rian Jonkers was als trainer overtuigd van mijn talenten. Zij zorgde ervoor dat ik specialisatie coaches kreeg waardoor er een goede basis is gelegd voor de atleet die ik nu ben. Rian heeft mij gevormd en vooral discipline bij gebracht. Daar zal ik haar mijn leven lang dankbaar voor blijven. In overtreffende trap ben ik mijn ouders dankbaar want zij hebben mij dat alles mogelijk gemaakt.”

Nationaal team Nu is Vince de Lange trainer van de nationale ploeg, zijn coach. “Het is een goede maar ook strenge trainer die wel vaak de juiste snaar bij mij weet te raken,” vertelt Pieter daarnaar gevraagd. “Gedreven als ik ben wil steeds weer mijn prestaties verbeteren. Daarvoor train ik op een manier die een normaal mens niet zou willen, tien tot twaalf keer per week. Mijn doel is om straks bij de Olympische Spelen tot de beste twaalf tienkampers van de wereld te behoren,” laat hij na enig aandringen voorzichtig weten. FOTO HENK KETELAAR 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714731254&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/breda&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief