Afbeelding
Foto: Pixabay

Column Eugène de Kok: 'Stemindustrie'

Door: Eugene de Kok Column

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ze wel vaker dingen ‘saai’ vindt en dat wij dat lang niet altijd meer serieus nemen, maar mijn 13-jarige dochter klonk over Jim van der Zee wel erg gemeend. ‘Saai’, zei ze over de winnaar van The Voice of Holland, die de zege in het populaire RTL4-programma dankte aan zijn donkere, lage stemgeluid en niet aan zijn sprankelende persoonlijkheid.

Toen ik met deze column begon, dacht ik niet dat deze ooit een keer over het televisieprogramma zou gaan. Met dochters van 13 en 10 jaar ontkom je er echter niet aan af en toe te kijken. Genieten doe ik niet. Ik vind The Voice veel te lang duren, de liedjes vind ik vaak niet leuk en ik word gek van de ingestudeerde aankondigingen van Wendy van Dijk, het olijk bedoelde gebulder van Martijn Krabbé, het niet te volgen one hit wonder Waylon - noem maar eens twee hits, zonder het niet door hem geschreven ‘Calm after the storm’ mee te rekenen - en de schaamteloze product placement.

Toch snap ik dat mijn dochters het mooi vinden. Het Assepoester-achtige element dat je als onbekend jochie een ster kunt worden is immers onweerstaanbaar. Dat de coaches hun pupillen nauwelijks zien, het geen toeval is dat ze er op het einde allemaal nog eentje in de race hebben en de onderlinge ruzietjes … ik wist dat het leeuwendeel van de show nep is, maar tot vrijdagavond dacht ik wel dat de basis waar was; dat je als onontdekte zanger een videootje kon opsturen en met voldoende talent en een beetje geluk kon doorbreken.

Ook dat is onzin, zo bleek vorige week vrijdag bij Jinek. Daar vertelde zelfverklaard talentscout Basja Chanowski dat ze jaren geleden via via een filmpje van Jim kreeg, hem belde en daarna met hem een plan uitstippelde om The Voice te winnen. Hij was in goede handen, want Basja had het zo al twee keer gedaan. Jinek knikte enthousiast, toen Basja zei voor duurzame carrières van haar oogappels te gaan. De interviewster leek te zijn vergeten dat er na acht seizoenen nog geen enkele winnaar is geweest, die ook maar iets van een carrière heeft opgebouwd. Jim zal geen uitzondering zijn en niet alleen omdat mijn dochter niet de enige is die Jim ‘saai’ vindt. Op naar het volgende televisieseizoen.

DOOR EUGÈNE DE KOK



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief