Afbeelding

Zij dronken een glas

Door: Eugene de Kok Column

Als ik alleen al de mailtjes over de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van afgelopen week zou hebben geprint, zou ik nu een vuistdik boek hebben. Ik kreeg onder meer een berg mails van verenigingen die vroegen of ik hun privacyverklaring wilde lezen, daarnaast tig berichtjes met de vraag of ik wist dat de AVG er was en of ik het eens was met onderstaande mededeling daarover. Ook moest ik lappen tekst van bedrijven lezen die beloofden zorgvuldig om te gaan met mijn persoonsgegevens en bakken boodschappen van makers van nieuwsbrieven - van sommige wist ik niet eens van het bestaan - die me adviseerden op een link te klikken, want alleen dan zou ik hun zinvolle hersenspinsels ook in de toekomst blijven krijgen.

De nieuwe wet gegevensbescherming is er en dat heb ik geweten. Althans, de gevolgen. Vraag aan tien mensen op straat wat de AVG is en ik denk dat zeker acht je aankijken met fronsende wenkbrauwen. Vraag aan het hetzelfde tiental of ze de afgelopen weken meer mails hebben ontvangen dan normaal en ze zeggen alle tien volmondig ‘ja’. Wie daarna vraagt of ze deze ook hebben gelezen hoort het leeuwendeel weer ontkennen.

Het is mooi dat de Europese Unie privacy serieus neemt en onze gegevens wil beschermen, maar amper twee weken nadat de wet in werking is getreden ben ik hem al beu. Je moet overal en nergens dingen ondertekenen en ellenlange verklaringen slikken, die zijn opgesteld door de supergrote juridische afdelingen van tech-multinationals, zodat ze vrolijk verder kunnen gaan met wat ze al deden: het mis- en gebruiken van onze gegevens, vaak gevoed door onszelf omdat wij nog steeds snakken naar poezenfilmpjes en belevenissen van vloggende hipsters. De Autoriteit Persoonsgegevens, die moet toezien op naleving van de wet, kan bij misbruik boetes uitdelen, maar opperhoofd Aleid Wolfsen, ooit genadeloos mislukt als burgemeester van Utrecht, heeft al gezegd dat zijn organisatie veel te weinig personeel heeft. Aangezien de overheid er niet meer geld in wil pompen, is ze dus bij lange na niet opgewassen tegen de slimmeriken. Laat me daarom afsluiten met een gezegde dat ik al vaak heb willen gebruiken en de lading nu perfect dekt: Zij dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief