Hans Talboom erelid Bredaas Mannenkoor. FOTO RINIE MAAS
Hans Talboom erelid Bredaas Mannenkoor. FOTO RINIE MAAS Foto: Rinie Maas

Klassieker favoriet bij het Bredaas Mannenkoor

Door: Sandra Broosus Column

'Pie Jesu verslavende compositie met een drug!'

BREDA - Pie Jesu, dat in de juiste context gezongen wordt door het Bredaas Mannenkoor is een opmerkelijk stuk van de hand van de Franse componist Gabriel Fauré. En ik kan u zeggen dat het een verslavend stuk is. "Het heeft een drug!" zegt mijn vriend Isidoor. "Als ik teveel gesnoven heb beluister ik Pie Jesu en dan kan ik lang door, zonder te gebruiken, door compenserende troost".

Door Rinie Maas

De teller van de 'Celtic Woman' dat het Pie Jesu, Agnus Dei en In Paradisum zingt staat op meer dan 60.000.000 luisteraars en kijkers. Het Ave Maria door Andrea Bocelli wordt op Internet door miljoenen bekeken en bewonderd. Over heel de wereld hebben dus ontelbaren "de kerk aan huis".

Stomkop

'God is dood', de slogan in de Westerse wereld, heb ik altijd gewantrouwd. "God hoeft maar te glimlachen en de grootste slimmerik ter wereld wordt een stomkop", schrijft Tolkien. Om daarover iets te weten te komen moet je je onder het volk begeven. De mensen horen. Ik informeer bij Hans Talboom naar het wel en wee van het Bredaas Mannenkoor. Hij onderschrijft het belang van 'de spiritual' mits het een toegevoegde waarde heeft. Hij noemt de Mis van Perosi; de Kröningsmesse.

Agente

Niet te mijden tijdens mijn loopje op straat ben ik blij dat de mensen me aanspreken. Zoals door de agente die me gebukt ziet staan door een zere rug en vraagt: "of ze me even rijden moet". Dan kan ik meteen uithijgen. En zo besef je dat er veel aardige mensen zijn op dit ondermaanse. Op een dag ving ik weer iets anders op. De dag tevoren was ik naar het crematorium geweest voor afscheid van een oude verzetsheldin. Het ceremonieel zat, met name door Pie Jesu, goed in elkaar. De zoon, die prachtig over zijn moeder had gesproken, zei: "de dood is iets vreemds. Ik zie hem als een lompe leurder die vals speelt; we weten niet wanneer hij komt; dat is nog acceptabel mits hij jonge mensen erbuiten laat. Het was druk. Moeder zal door velen herinnerd worden. Het was een mooie H. Mis".

Slaapliedje

Zijn ouders overleden vlak achter elkaar in 1885 en 1887. Zette dat Fauré aan het werk? Over zijn compositie zegt hij: "Er is gezegd dat mijn Requiem niet de angst voor de dood uit. Iemand noemde het een "slaapliedje" voor de dood. Dat is er naast! Ik zie de dood zoals hij in mijn compositie wordt ervaren. Als een blijde overlevering en een streven naar de blijdschap hierboven, in plaats van een pijnvolle ervaring. Requiem heb ik misschien ook instinctief geschreven, een vluchtweg gezocht van wat goed en deugdelijk is, na al die jaren van het spelen op een orgel op begrafenissen. Maar de muziek die ik schreef komt uit mijn hart". Is het niet nodig de natuur van een artiest te respecteren?

Levensvreugde

"Over de dood heb ik een groots, humaan gevoel. Het Requiem is zo zachtmoedig als ikzelf. De hemel bestaat. Alles wat ik kon opbrengen op religieus gebied heb ik in het Pie Jesu gestopt. Geen angst maar blijheid". De componist voegt er een alleszins begrijpelijke zin aan toe: "Ik heb het ook nog eens voor m'n plezier, geschreven, uit levensvreugde als u me dat toestaat te zeggen".

Nescio

Om te schrijven is het nodig te lezen. Ik leer over vier eeuwen geschiedenis door de levens van Jan Six. Ik lees stukken en brieven van lezers. Zoals die brief van die mevrouw die ik drie keer moest overlezen voordat ik begreep ik dat bij de bevrijding van Breda aan de Molengracht een Poolse tank over hun schuilkelder had gereden en haar tante en oom had gedood. De Duitsers hadden hen in het nauw gedreven en werden geëxecuteerd. "Ach, Gods troon is ongeschokt, ook al probeert "de wetenschap" straks zelf Opperwezen te zijn door chipjes bij mensen in te planten", oppert mijn vriend Isidoor. Ik voel me kortom thuis bij het BM dat pop en folk zingt, bij Fauré en bij Nescio die op zijn manier goed was met God. "Zijn wereld gaat haar gang maar. Af en toen glimlacht Hij even om de gewichtige heren, die denken dat ze heel wat betekenen. Nieuwe Titaantjes zijn alweer bezig kleine rotsblokjes op te stapelen om 'm van zijn verhevenheid te storten en dan de wereld eens naar hun zin in te richten". Hij glimlacht en zo gaat alles z'n gangetjes en wee hem die vraagt: Waarom?"

Allerzielen

In deze Allerzielenmaand gedenken we door de bidprentjes (onderwerp op zich!) onze dierbare overledenen. Op het jaarlijkse Vesteconcert voeren docenten en leerlingen composities op van Fauré. Voor het Bredaas Mannenkoor is Pie Jesu van hem een favoriet en prachtig gezongen stuk!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief