Artikelen NAC-AJAX 1972. FOTO JAN VAN GURP
Artikelen NAC-AJAX 1972. FOTO JAN VAN GURP (Foto: Jan van Gurp)

'Brouwers matchwinnaar in 1972 tegen ontluisterend Ajax'

  Column

'Wanhopig doelpunt' of 'supergoal' tijdens bekerfinale 1973


BREDA - "1973. Bekerfinale tegen NEC. De 2-0. Het was een schot van een wanhopige… ik blijf erbij, leg het dadelijk uit". Breed lachend loop ik Addy Brouwers tegen het lijf in winkelcentrum de Moerwijk.

DOOR RINIE MAAS

Een afgetrainde Addy Brouwers. Niks Sixpack. Geen gram vet op de botten. Ik heb m'n bril laten maken bij Pearl en kom te weten dat tientallen op hun bril gaan zitten, erop gaan staan, zoekend van hun neus slaan, de glazen heel maar met een slap armpje aan het montuur. 'Adje', zoals wij de sublieme vleugeltechnicus noemden, kan het af zonder bril. Hij heeft zojuist een visje gescoord.

Reuzendoder

Een seizoen vóór de bekerfinale liet Brouwers zich al gelden als matchwinnaar. NAC won thuis met 2-0 van Ajax op zondag 2 oktober 1972. NAC dat iets onder middenmoot eredivisie speelde kon reuzendoder zijn. Daar zat belofte in voor de finale bekercompetitie 31 mei 1973. Ik herinner me heel levendig die 2-0 op de Beatrix. Dagblad de Stem: "Brouwers straft Ajax". Sport en sportwereld maakt het algemeen en persoonlijk. "Schitterende zege NAC op falend Ajax"…"Brouwers matchwinnaar"…Kovacs: "Het zat bij de warming-up al niet goed"…."Delmotte schakelt Mulder uit".

Independiënte

En dan het verhaal erachter, zoals het in 'n wat andere versie, door interview, in het landelijk razend populaire boek Idolen en Iconen staat: "Aan de ene kant de tomeloze vreugde van Ad Brouwers , die met twee voltreffers kampioen Ajax drie dagen na de triomf op Independiënte een geweldige desillusie (2-0)) bezorgde. Aan de andere kant de verbijstering bij de Ajacieden, tot uiting gebracht door Stefan Kovacx. De ontgoochelde grijze trainer op bedrukte toon: "Zoiets heb ik nog nooit beleefd. In de rust heb ik nog geprobeerd om de lamlendigheid te doorbreken. Het is mij niet gelukt. Er rest ons een troost: de competitie duurt nog lang". Er moet iets van waar zijn, eigen aan de randstelijke cultuur, dat de Amsterdammers zingend in de kleedkamer van NAC zaten. Neen, drank was er echt niet bij. Vooral Sjaak Swart sloeg een hoge toon aan en in de wedstrijd kwam hij niet meer voor. Mulder raakte die dag niet één bal, fel op de huid gezeten door Arie Delmotte. Cruyff kon niet een goeie aanval opzetten, dankzij Ad Bakker. En…Ruud Krol en Wim Suurbier werden gewisseld.

Onhoudbaar

Adje Brouwers was onhoudbaar. Natuurlijk moest Ajax nog enigszins bekomen van de overwinning op Independiënte. Maar zo zwaar was die wedstrijd tactisch niet en hij was ook alweer drie dagen geleden gespeeld. Natuurlijk speelde trainer Ben Peeters dit gegeven wèl uit. "Natuurlijk zou een overwinning van Ajax normaal zijn maar, overvoerd door wedstrijden en zeges, kon bij de enorme selectie ook wel eens de tong uit de bek hangen. Door teveel successen aaneen". Dat soort proza diste de koele Peters op. De sportieve profs, dat dient gezegd, zochten er géén excuus in. Nadat Brouwers de 1-0 had gemaakt door een wervelende actie op aangeven van Bish zag ik iets anders. Ajax drong ver op om de schande van de 1-0 uit te wissen. Dat zag ook Franske Bouwmeester junior.

Geen macho!

Knap bediende hij Brouwers, terwijl, wijzend, het publiek al riep dat hij naar 'de schoolmeester' moest. En whaaaammm: dat was 2-0. Zag ik er een opmaat in naar de bekerfinale tegen NEC om daarmee de tweede grote prijs in de NAC historie in de wacht te slepen? Neen! Maar door één man, Brouwers, zag ik uitschieters mogelijk voor NAC. Ik zag hoe hij naar de cornervlag werd gedrongen en afspeelde naar Bakker. Deed alsof. En met een razendsnelle terughaalbeweging de bal voorbij drie tegenstanders leidde en afsloot met een voorzet. Of hij werd bediend door Frans Bouwmeester. Hij kon binnendoor, maakte een dribbel en scoorde of liet dit over aan een ander. "De meest technische speler van NAC ooit", dat predicaat wordt hem gegeven. Het hoort bij hem zoals alles wat niet bij hem hoort. Macho? Geen sprake van. In Bavel deed hij uit de doeken hoe hij in de knoop zat voor zijn interlandwedstrijd. Tussen van Hanegem c.s. Hoe hij zichzelf - als bondscoach - een hand gaf: "Meneer Kessler, aangenaam". Waarop deze de boel herstelde: "Meneer Brouwers: U hetzelfde".

        

Supergoal!

"Dat tweede doelpunt tegen NEC dat was toch een 18 karaats gericht schot?" Addy blijft er bij dat het een schot was van een wanhopige. Neem ik het te literair? Te letterlijk? Wanhopig dat is toch in een staat van ontsteltenis. "De voorzet kwam van Theo Dierckx…ik was gewend de achterhoede en de keeper te passeren. Ik kukelde enigszins achteruit en werd gedwongen te rammen" doceert Addy. Dat was 'wanhopig'. Blijft, dat niemand zo de bekeroverwinning begroette! Wij zagen een supergoal! 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714731254&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/breda&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief