Slagerij van Hooijdonk, Princenhage. FOTO OUD PRINCENHAGE
Slagerij van Hooijdonk, Princenhage. FOTO OUD PRINCENHAGE

Rienus Gielen, een verzetsman in actie!

Door: Sandra Broosus Column

BREDA - Over de dorpskern vliegt de ene granaat na de andere. Het is het noodzakelijke maar ook vaak oh zo rampzalige handwerk van de hierin bedreven Engelsen en Canadezen. Als zij vuren zijn de Polen, bevrijdend, verder. De 1e Poolse Pantserdivisie knapt het ruige werk op: man tegen man.

DOOR RINIE MAAS

Het gaat niet zonder slag of stoot. Aan de Dijklaan geeft een jonge marconist de Duitsers aanwijzingen waar de Polen zich bevinden. Juist hebben ze een stop boven café 'de vriendschap'; de jongen wordt snel getraceerd, opgebracht, streng verhoord en moet bekennen. De Poolse commandant schiet hem op de stoep voor het café dood. Het is de toekijkende heren Wiegeraad en Dirven hun hele leven bijgebleven. Het 8e bataljon infanterie gaat over de Haagweg. Bij het Liesbos (Plaswijk aan zee) ontmoeten de Polen de Canadezen en Engelsen. Gearriveerd bij het Markkanaal komen zij zelfs onder het vuur van hun Engelse vrienden te liggen. Het kanon vuurt zo hard dat door de explosies en de daarbij vrijkomende luchtdruk de dakpannen bij Biemans aan de Beeksestraat 68 op Beek van de boerderij vliegen. Zover is de Princenhaagse bevrijding nog niet gevorderd als Rienus Gielen besluit het wandelingetje naar huis uit te stellen.

Strategisch

Het 9e bataljon bivakkeert bij Van den Bliek. Vergeet nooit dat ze Princenhage strategisch langs 2 kanten aanvallen om de Duitsers in te sluiten, 1) langs de Roskam en 2) over de Haagweg. Rienus is terug bij slager Van Hooijdonk. "Ze knallen er te hard op los; gezellig bij mekaar in de kelder, baas", zegt hij. Op de meest onnozele momenten komt men onder de oorlog in de problemen.

Granaat

Als Jacques van Hooijdonk enige mondvoorraad uit het winkelwoonhuis wil halen gaat er een granaat hard doorheen. De enkele meters die Jacques heeft afgelegd moet hij bezuren met scherven die hem verwonden aan schouder, been en hiel. Rienus Gielen gaat kijken waar zijn baas blijft, ziet hem liggen en snelt als de wiedeweerga naar dokter Hermans aan de Haagweg. Hij drukt op de bel en hij maakt kennis met een nadrukkelijk welkom omdat hij door een granaat, die valt, de dokterspraktijk wordt ingezogen. Het gaat nu om leven en dood. Acute hulp is noodzaak. Dokter Hermans kan niet alles betekenen. Rinus haalt de handrem van de bakfiets Jacques van Hooijdonk wordt erop gelegd. Wil Dirven en Antoon Gielen zijn de snel ingeschakelde onbaatzuchtige helpers.

Wehrmacht

Bij de Vincent van Goghstraat worden zij staande gehouden door de Wehrmacht. Het is na spertijd dat wil zeggen met verbod om, zich hierna nog op straat te begeven. Rienus voert het woord, betoogt, wijst op de gewonde. Ze mogen door. Inmiddels hebben de Engelsen de artillerie op nog niet bevrijde gebieden gericht. De bruggen zijn door de Duitsers opgeblazen. Eén is op dat moment nog intact. Dat is de Aa of Weerijsbrug. Rienus en zijn helpers moeten acuut dekking zoeken onder de brug. De granaten vliegen over en raken gelukkig niet de bakfiets die verdekt in een brandgang is opgesteld.

Bloedgroep

Na versperringen te hebben omzeild en zij tot overmaat van ramp kampen met een deels kapotte bakfiets wordt het St. Ignatiusziekenhuis bereikt. Op zaterdagavond 28 oktober 1944, vlak voor de bevrijding, onder het meest hevige granaatvuur, brengt Rienus op een vehikel, zonder zijn eigen leven te duchten, zijn zwaar gewonde baas Jacques van Hooijdonk van Princenhage naar het St. Ignatiusziekenhuis. Jacques wordt meteen behandeld dankzij zijn dorpsgenoten. Hij is ernstig geraakt. Het is een geluk bij een ongeluk dat hij bloed krijgt van een van zijn metgezellen, te weten Wil Dirven die dezelfde bloedgroep heeft. De operatie slaagt. Jacques van Hooijdonk komt er goed uit. Hij herstelt na revalidatie. Voor hem moet de tocht over door de Duitse en geallieerde tanks kapot gereden Bredase straten een martelgang zijn geweest.

Er komt voor zijn metgezellen/reddende engelen geen klacht over zijn lippen.

Redding!

Tijdens de wederopbouw is het herstel van straten een voor de stad eerste kostenverslindende operatie. Rienus Gielen heeft zijn bakkerij aan de Dreef. Hij is een van de zonen van het grote gezin Gielen nabij café de Wolk en wegsleepbedrijf Bogers aan de Liesbosstraat. Het hele gezin bestaat uit: Rienus, Antoon, Christ, Jac, Stan, Geert en Nel. Van de meisjes leven Joke en Bep nog. Geert vertelde mij dat zij vanaf hun huis aan de Liebosstraat op 4 oktober 1944 het repeterend vuren van kogels…tak tak tak tak tak… op de Vloeiweide hoorden. Het geluid was dichtbij. Maar men kon het niet duiden. Wil Dirven en Antoon Gielen hebben zich tijdens de tocht kranig gedragen. De altijd beminnelijke Jacques Van Hooijdonk, die ik sprak, in de slagerij maar nooit hierover, heeft het destijds gered, dankzij Rienus Gielen de verzetsman in actie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief