Logo internetbode.nl/breda


Weekmarkten moeten aantrekkelijker worden

  Nieuwsbrief

BREDA – De gemeente Breda heeft een nieuwe marktverordening opgesteld. Die maakt het makkelijker om evenementen te houden op de Grote Markt op het moment dat daar de weekmarkt plaatsvindt. Door de nieuwe regels wordt het voor marktkooplieden bovendien makkelijker om een plekje op de weekmarkt te krijgen.

De nieuwe marktverordening regelt dat vergunningen voortaan vijf jaar gelden met stilzwijgende verlenging. Dit maakt het voor nieuwe ondernemers makkelijker om een plaatsje op de weekmarkt te bemachtigen. Op verzoek van de marktondernemers wordt het voortaan ook mogelijk om een markt te verzelfstandigen. Eén partij kan als vergunninghouder in samenwerking met de gemeente een complete markt organiseren. Dat biedt voor ondernemers kansen om een markt te verbeteren

Openbare ruimte De gemeente Breda werkt aan het aantrekkelijker maken van de weekmarkten. Wethouder Boaz Adank van Economische Zaken wil beter gebruik van de openbare ruimte voor alle gebruikers: “Met de nieuwe marktverordening zetten we een eerste stap op weg naar een flexibele en betere weekmarkt. Nieuwe regels maken het mogelijk om de openbare ruimte zo optimaal mogelijk te benutten voor evenementen en andere initiatieven. Bovendien kunnen we per markt maatwerk toepassen, waardoor het mogelijk is om zowel de grote weekmarkten als de markten in de dorpen flink te verbeteren. Ik nodig alle marktondernemers van harte uit om samen met ons het gesprek aan te gaan over deze kwaliteitsimpuls.” De nieuwe verordening is opgesteld in samenwerking met marktondernemers. De huidige marktverordening dateert uit 2002 en voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen.

Inrichtingsplan De komende maanden wordt in overleg met de marktondernemers per markt een reglement en inrichtingsplan opgesteld, zoals voor de dinsdag- en zaterdagmarkt op de Grote Markt en de zaterdagmarkt op de Nieuwe Haagdijk op het Dr. Jan Ingehouszplein. In het marktreglement staan afspraken over de dagen, tijden en tijdelijke verplaatsing van de markt. De gemeente geeft belangstellenden de kans om te reageren op de nieuwe marktverordening. Het ontwerp ligt nog tot 16 november ter inzage op het stadskantoor. Als alle zienswijzen zijn behandeld, gaat de nieuwe marktregeling naar de gemeenteraad.